Hlavní obsah

Češka žijící v cizině chtěla nechat dítě operovat ve vlasti, narazila na úředníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češce žijící v zahraničí se na začátku letošního roku narodilo dítě s vrozenou vadou nohy, kterou bylo nutné co nejdříve operovat. Žena chtěla s chlapcem urychleně vycestovat z africké země zpět do ČR, úředníci jí však odmítli vydat náhradní cestovní průkaz, bez kterého nemohla odjet. Ženě nakonec pomohla ombudsmanka Anna Šabatová. V pátek o tom informovala Kancelář veřejného ochránce práv.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

Článek

Ženě, která žije se svou rodinou v zahraničí – mělo jít o africkou zemi, ale blíže ji kancelář ombudsmanky nespecifikovala – se na začátku letošního roku narodilo dítě. Syn měl vrozenou vadu nohy, kterou bylo nutné operovat co nejdříve po narození, jelikož by se s dalším růstem zhoršovala.

Češka proto chtěla s chlapcem urychleně vycestovat zpět do ČR, kde by dostal potřebnou péči. Zastupitelský úřad jí však odmítl vydat náhradní cestovní průkaz, bez něhož s dítětem nemohla odjet.

„Náhradní cestovní průkaz lze v odůvodněných případech vydat českým občanům nacházejícím se v zahraničí za účelem jednorázové cesty do České republiky. Žena proto o něj podala žádost, ale konzul dané země ji zamítl s tím, že se cestovní průkaz v případech, jako je ten její, nevydává,“ uvedla v tiskové zprávě ombudsmanka Šabatová.

Postup úředníků byl chybný, potvrdilo ministerstvo

Matka podala stížnost u ministerstva zahraničních věcí a audit shledal stížnost jako důvodnou. Žena se tedy znovu obrátila na zastupitelský úřad v zemi, kde pobývala, ale pracovníci úřadu jí průkaz opět odmítli vydat. Proto kontaktovala ombudsmanku, která se spojila s ministerstvem zahraničních věcí.

„Ministerstvo se ztotožnilo s mým názorem, že postup pracovníků konzulátu byl chybný. Následně konzulát instruovalo, aby cestovní průkaz pro syna stěžovatelky bezodkladně vydal. K tomu došlo v červenci a dítě i s matkou pak mohlo konečně vycestovat do České republiky a podrobit se potřebné lékařské péči. Případ jsem tak mohla uzavřít,“ uvedla Šabatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám