Hlavní obsah

Virus zika, ohrožující novorozence zakrněním hlavy, udeří v celé Americe, varuje WHO

Virus zika, který má zřejmě na svědomí poškozování mozku novorozenců, se nejspíš rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile. Uvedlo to v pondělí podle agentury Reuters ženevské sídlo Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Zdravotníci vykuřují moskyty ve čtvrti Altos del Cerro ve městě Soyapango v Salvadoru.

Článek

Těhotným ženám WHO doporučuje, aby se při cestách do oblastí s výskytem viru poradily vždy s lékaři. Nejvíce postižena je nyní Brazílie.

Některé země Latinské Ameriky proto vyzvaly ženy, aby se následující měsíce otěhotnění snažily vyhnout. [celá zpráva]

Virus se přenáší komáry, ale nejspíš i jinak. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky," uvedla WHO v prohlášení.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Virus zika se zatím neobjevil ve Spojených státech, jen jedna žena podle WHO onemocněla virem v Brazílii a poté porodila dítě s postiženým mozkem na americké Havaji. Světová organizace uvedla, že nemoc se od května 2015 rychle šíří a postihla v Latinské Americe již více než 20 států a oblastí.

Začíná jako chřipka

Virus, který přenáší komár druhu Aedes aegypti – mimo jiné přenašeč horečky dengue – se podle lékařů stává příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem. Ačkoli vědci přímou spojitost této neurologické poruchy označované jako mikrocefalie s virem stoprocentně neprokázali, například v Brazílii již zemřelo nejméně pět dětí, které měly virus zika v krvi a jejich mozek nebyl vyvinut.

Dosud nejvíce případů viru, 3893, zaznamenala Brazílie. Tisíce nakažených hlásí i Kolumbie, v dalších zemích jde většinou o desítky až stovky případů. Podle úřadů jde o dosud nejmasivnější výskyt viru zika, který se zprvu projevuje jako běžná chřipka a neexistuje proti němu účinný lék. V minulosti vir podle Reuters postihoval hlavně části Afriky, severovýchodní Asii a tichomořské ostrovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám