Hlavní obsah

Česká republika získala pravomoc spolurozhodovat o Antarktidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika získala ve středu jako 29. země světa pravomoc spolurozhodovat o dění v Antarktidě, kde již léta provádí výzkum. Rozhodly o tom smluvní strany mezinárodní dohody o Antarktidě na zasedání v Bruselu.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika se na výzkumu Antarktidy podílí dlouhodobě, od roku 2006 tam dokonce provozuje vlastní výzkumnou stanici.

Článek

Praha přistoupila ke smlouvě o Antarktidě již v roce 1962 a nyní jí byl přiznán takzvaný konzultativní status, který dává právo spolurozhodovat o osudu Antarktidy. Nárok na tento status mají pouze státy, které v polárním světadílu vyvíjejí významnou vědeckou a výzkumnou činnost.

Antarktida byla přijetím smlouvy o Antarktidě v roce 1959 "zmezinárodněna" a prohlášena za kontinent určený výhradně pro mírové účely a otevřený svobodnému vědeckému výzkumu v zájmu všeho lidstva. Dřívější územní nároky, které si činily například Británie, Nový Zéland nebo Chile, jsou po dobu platnosti smlouvy "zmrazeny" a nemohou být prosazovány.

Česká republika má od roku 2006 v Antarktidě vlastní výzkumnou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Dosud byla Česká republika jediným státem, který měl samostatnou vědeckou stanici a neměl konzultativní status.

Nyní se Česko bude moci podílet na rozhodovacích procesech týkajících se regulace vědeckého výzkumu a využití jeho výsledků, správy lidské činnosti v Antarktidě, rozvoje turismu a dalších komerčních aktivit a nových výzev a hrozeb antarktickému kontinentu a jeho mezinárodnímu režimu, informovalo ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám