Hlavní obsah

Češka propuštěná z tureckého vězení se omluvila za problémy, které způsobila

Právo, Matěj Říha

Markéta Všelichová se krátce po pátečním propuštění z tureckého vězení a návratu do Česka ozvala na sociálních sítích. Při své činnosti v zahraničí si prý uvědomovala riziko, které jí hrozí, ale neuvědomila si, že může způsobit problémy, práci a starosti dalším lidem. Těm se za způsobené problémy omluvila a poděkovala za pomoc.

Foto: Victims of War Aid

Markéta Všelichová

Článek

Všelichová a Miroslav Farkas byli v Turecku odsouzeni v roce 2017 k více než šesti letům vězení. Za mřížemi strávili 44 měsíců a 11 dní, tedy více než polovinu trestu. Po pátečním předčasném propuštění je vládní speciál dopravil do Prahy.

Oba museli následně do čtrnáctidenní karantény ve zdravotnickém zařízení. Všelichová v sobotu na sociální síti napsala, že její test na koronavirus byl negativní.

Dva Češi věznění v Turecku za podporu terorismu přiletěli do Prahy

Domácí

„Díky všem, co stáli při mně celé ty roky, stejně tak děkuji těm, kteří se ke mně obrátili zády, není nad to protřídit si přátele, a kritické situace jsou k tomu jako dělané,“ uvedla jen několik hodin poté, co se vrátila do ČR.

Společně s Farkasem byli odsouzeni za spolupráci s kurdskými milicemi YPG, které Turecko na rozdíl od jiných zemí považuje za teroristickou organizaci. Češi jakýkoliv terorismus odmítali. Bránili se tím, že chtěli vybudovat ve válečné zóně polní nemocnici, a pomoci tak zraněným Kurdům.

Vždycky jsem přesně věděla, co dělám a proč, taky jsem věděla, jaká jsou rizika, a byla připravená si jakékoliv následky nést.

„Ano, vždycky jsem přesně věděla, co dělám a proč, taky jsem věděla, jaká jsou rizika, a byla připravená si jakékoliv následky nést. Jenže jsem si neuvědomila, že v případě problému se ty následky netýkají jen mě, ale můžu způsobit problémy, práci a starosti mnoha lidem, kteří musí vzniklou situaci řešit,“ napsala Všelichová s tím, že se těmto lidem omlouvá a děkuje za pomoc a podporu.

Dříve prý pohlížela kriticky na novináře a humanitární pracovníky investující do své bezpečnosti peníze, které mohly pomoci lidem ve válkou zasažených oblastech. Tím zdůvodnila i to, že v roce 2016 do Turecka jela po zemi a neletěla.

„No jo, jenže teď už vím, že když se na tu bezpečnost vykašlete úplně, můžete taky skončit na čtyři roky zavření jako já a nepomůžete vůbec nikomu, a ještě stojíte stát peníze,“ napsala také Všelichová.

Tajné služby sehrály v propuštění Čechů z Turecka klíčovou roli, ocenil Zdechovský

Blízký a Střední východ

V dalším vzkazu psala o svých pocitech z vězení. Tam podle ní byli většinou zavření Kurdové, což pro ni pochopitelně nebylo žádné neštěstí, když jim pomáhala. Sdílela také fotografii kurdské pohádkové knihy pro děti, kvůli které musela jít ve vězení do samotky.

Z knihy prý předčítala tříletému chlapci, který byl ve vězení s mámou, jež bojovala na straně kurdských YPG proti Islámskému státu. Napsala rovněž, že v líčení svých zážitků bude pokračovat.

Všelichová by měla být v lepším zdravotním stavu než Farkas, který se zatím od návratu do Česka veřejně nevyjádřil. Jeho rodina se ale už v pátek ohradila proti tomu, že se o propuštění dozvěděla až z médií, a nikoliv od některé ze státních institucí s předstihem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám