Hlavní obsah

Česká armáda může na Slovensko poslat maximálně 30 lékařů

Právo, Novinky, ČTK, Jan Rovenský, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda může na Slovensko, které se potýká se protestem zdravotníků, poslat maximálně 30 vojenských lékařů. Vyplynulo to ze čtvrtečního jednání ministrů zdravotnictví a obrany Leoše Hegera (TOP 09) a Alexandra Vondry (ODS). V pátek se kvůli možné pomoci sejde mimořádně vláda. Opoziční ČSSD tvrdí, že poskytnutí vojenských lékařů by bylo zneužitím armády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) bude jednat o vyslání armádních lékařů na Slovensko.

Článek

Heger s Vondrou se shodli, že česká strana lékaře na Slovensko pošle, pokud o to země požádá. Vyjednávání dále probíhají, upřesnil mluvčí ministra obrany Jan Pejšek.

„Bude-li třeba, jsme ochotni na základě rozhodnutí vlády poskytnout přátelské sousední zemi v nouzi vojenskou zdravotnickou pomoc,“ prohlásil již v úterý ministr obrany Alexandr Vondra k žádosti slovenského ministerstva zdravotnictví. Slováci usilovali o posílení v oborech chirurgie, anesteziologie, traumatologie a urologie.

Slovenská prosba dorazila už v pondělí i ministrovi zdravotnictví, který ji předal 11 fakultním nemocnicím. Jejich ředitelé se však shodli, že lékaři by nemocnicím scházeli. [celá zpráva]

Také ministr zdravotnictví Leoš Heger očekával, že fakultní nemocnice zřejmě své lékaře k dispozici nedají. "Počítali jsme s tím, že vzhledem k tomu, že to bude na bázi dobrovolnosti, asi mezi lékaři nebude zájem. Situace se jim asi nejeví tak vyhrocená," řekl Heger. Původní zprávy od slovenského ministerstva zdravotnictví, že dají českým lékařům dočasný plat, se podle Hegera nepotvrdily.

Odbory a opozice s pomocí nesouhlasí

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel české lékaře vyzval, aby na Slovensko neodcházeli a nebyli stávkokazi.

Záměr pomoci Slovensku vysláním českých vojenských lékařů odmítá i ČSSD. Považuje to za zneužití armády. „Plán ministra Vondry aktivně vstoupit do slovenské vnitropolitické situace tím, že vyslyší volání slovenské pravicové koaliční vlády a využije české armádní lékaře k tomu, aby de facto potlačil protesty slovenských zdravotníků, považuji za nepřijatelný,“ uvedl ve čtvrtek stínový ministr obrany za soc. dem. Jan Hamáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Podle něj se slovenská pravicová vláda dostala do sporů s lékaři vlastní vinou. „Demonstrace či stávka slovenských lékařů je tak zřejmě poslední, zoufalou a přesto zcela legitimní formou protestu proti nespravedlivým a chybným rozhodnutím slovenské koalice,“ soudí Hamáček.

„Česká armáda by proto neměla být tím, kdo bude aktivně řešit a potlačovat vnitropolitické spory a protesty profesních skupin za svá práva v cizí zemi. Apeluji proto na ministra obrany Alexandra Vondru, aby nezneužíval českou armádu k řešení vnitřních problémů slovenské pravicové koaliční vlády a raději konečně řešil problémy, kterých má jeho resort až nad hlavu,“ vyzval stínový ministr.

Vojenskou nemocnici by výpomoc neměla ohrozit

K možnosti posílení stavu slovenských lékařů z řad jejich českých kolegů řekl náměstek ředitele pražské Ústřední vojenské nemocnice Ivan Jeřábek Právu: "Není jisté, jestli skupina vyjede, o tom se bude diskutovat v dalších hodinách. My samozřejmě budeme respektovat rozkaz nadřízené složky a požadavky vlády."

Na otázku, zda nedojde k narušení chodu Vojenské nemocnice, Jeřábek uvedl: "Lékaře jsme vybrali především z vojenské skupiny, která je na tyto akce připravena a za druhé máme v této oblasti určité rezervy ve spolupráci s jinými útvary vojenské zdravotní služby. Takže základní provoz, emergentní situace v ÚVN by v žádném případě neměly být narušeny."

Podle něj by mohlo teoreticky dojít k posunutí čekací doby na některé operace.

Slovenský ministr zdravotnictví nabídl demisi

Slovenští lékaři zahájili protest po vzoru akce Děkujeme, odcházíme, která se na jaře uskutečnila v České republice. Jejím výsledkem bylo memorandum o navýšení lékařských platů.

Minulý čtvrtek podalo na Slovensku výpověď 1200 lékařů, kterým v noci na středu vypršela výpovědní lhůta. Původně podalo výpověď 2439 lékařů z celkového počtu téměř 6000 lékařů. V některých nemocnicích hrozí kolaps. Odboráři po internetu vyzývají své členy, aby se věnovali rodině.

Na nočním jednání ze středy na čtvrtek nedošlo k dohodě mezi vládou a odboráři a ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nabídl demisi. „Pokud by má osoba měla být překážkou k dohodě, jsem připraven nabídnout svou funkci,“ uvedl ministr, který poprosil lékaře, aby se vrátili ke svým pacientům.

Reklama

Výběr článků

Načítám