Hlavní obsah

Česká armáda bude odstrašovat v Litvě

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Na příští rok naplánovalo ministerstvo obrany pro české vojáky 132 cvičení se spojenci z NATO mimo území ČR. Vojáci spojeneckých armád přijedou cvičit do Česka v šedesáti případech.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

JAS-39 Gripen

Článek

Předpokládá to plán, který ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) předkládá vládě ke schválení. Loni bylo naplánováno a schváleno vládou i parlamentem 145 výjezdů a 62 cvičení na území ČR, což ale nebylo konečné číslo.

Jak se píše ve zprávě, kterou Právo získalo, vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě může povolat síly rychlé reakce NATO (NRF) ke cvičení na území Aliance kdykoli podle svého uvážení. „Nyní proto nelze přesně definovat, kdy, ve kterém státě a s jakou účastí se cvičení NRF odehrají,“ napsal Metnarův úřad.

„Cvičení doma i v zahraničí jsou velmi důležitou součástí přípravy vojáků na obranu naší země. Zároveň jsou ideální prověrkou pro společné působení v zahraničních operacích nebo pohotovostních silách NATO a EU,“ řekl Právu ministr obrany Lubomír Metnar. Jak dodal, cílem je také posílení regionální vojenské spolupráce s okolními zeměmi.

O obří armádní zakázku na bojová vozidla soutěží už jen tři firmy

Domácí

Šéfka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) nepředpokládá, že by opozice ve Sněmovně návrh brzdila.

„Společná cvičení prospívají našim příslušníkům i armádám okolních států, cvičí se vzájemné komunikaci a koordinaci. Dalším efektem je ukázat společnou sílu Aliance. Dělají to i jiné země mimo NATO,“ řekla.

Princip odstrašení

A dodala, že „některá cvičení probíhají v lokalitách, jako je Pobaltí, kde je zapotřebí princip odstrašení“. Jedním z nich je patnáctidenní cvičení s největší českou účastí příští podzim právě v Litvě. Pojede tam prapor se 400 vojáky a 118 kusy techniky. Do Litvy zamíří i 130 příslušníků protiletadlového raketového pluku.

Čeští vojáci vyjedou do 26 zemí. Nejčastěji do Německa, na Slovensko nebo do Polska, ale i do Itálie, Turecka, USA, Kanady či Gruzie a Mauretánie. V Jordánsku proškolí tamní vojáky v detekci bojových biologických a chemických látek.

Bojoví potápěči budou cvičit na Baltu s polským válečným námořnictvem. Piloti vrtulníků budou nacvičovat 42 dní ve Francii létání ve vysokohorských podmínkách a řešení složitých situací např. při vysazení motoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám