Hlavní obsah

Češi věnovali Asii už více než 200 mil. Kč

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ASIE

Češi věnovali postižené jihovýchodní Asii přes dvě stě miliónů korun. Peníze přišly na konta pěti největších organizací. Nejvíce dárci poslali na konta sdružením ADRA a Člověk v tísni. Ty dohromady k úternímu ránu shromáždily už 150,5 miliónů korun.

Foto: Promo Divadlo loutek
Článek

"K ránu došlo na naše speciální konto 75 miliónů korun. Dva milióny přitom připadají na tzv. dárcovské SMS," sdělil Novinkám pracovník sdružení Člověk v tísni Jan Mrkvička.

O půl miliónu vyšší částku hlásí sdružení ADRA. Jemu Češi poslali k dnešnímu ránu s cílem pomoci lidem v Asii už 75,5 mil. Kč. Více než 47 mil. Kč přitom připadá na zprávy zasílané přes mobilní telefony.

Třetí největší částku zaslali naši občané sdružení Česká katolická charita, a to 32,5 mil. Kč. V pomyslném žebříčku střadatelů darů následuje Dětský fond OSN (UNICEF) s téměř 12,5 mil. Kč a Červený kříž (ČK) s 5,5 mil. Kč.

Pomoc přímo v Asii

Jen pět výše zmíněných organizací získalo od dárců již téměř 201 miliónů Kč.

Stovky tisíc korun poslali občané ČR rovněž na konta menších organizací. Například Maltézský řád zatím vybral přes 46 tisíc Kč. Peníze byly ihned poslány mezinárodnímu koordinačnímu středisku ECOM, které řídí práci dobrovolníků zmíněné organizace přímo v Indii a Thajsku.

Do Asie dnes směřuje také materiální pomoc sdružení ADRA. Na Srí Lanku by se v nejbližších hodinách měla dostat zásilka zdravotnického materiálu a léků v celkové hodnotě více než 100 tisíc Kč. Převezme ji Aleš Bárta a Jiřina Špelinová, kteří v oblasti Galle pracují s týmem mediků už od 4. ledna.

"Dostáváme se do stále více a více postižených oblastí. Pracujeme v blízkosti místa, kde vlna roztrhla vlak a zatím našli 1500 obětí. Je tam armáda a stále se vyprošťují oběti," popisují zdravotníci na internetových stránkách ADRA situaci v Galle.

Chybí obvazy i hračky

Čeští zdravotníci popisují, že na Srí Lance nemají často dostatek léků, dezinfekčních prostředků a jiného materiálu nezbytného k ošetřování zraněných.

"Potřebujeme: obvazy pehacrep, stovku peroxidu nebo více po 100ml, buničitou vatu (asi 20x20cm), velké množství vatových špejlí, balíky náplasti durapure. Urgentně potřebujeme chirurgické šití silon. Na kůži nám chybí jehelce, softasept, pinzety anatomické a chirurgické, sterilní roušky, litry visněvského balzámu, betadin mast, dezident spray, vakcíny proti tetanu... Přimlouváme se za malé a levné plyšové hračky pro děti. Zatím jim dáváme, co jsme koupili v Čechách, mj. balíky sušenek...," napsal do ČR Bárta.

SMS i telefonní hovory

Dárcovské SMS v současnosti provozují již tři organizace: ADRA, Člověk v tísni a Česká katolická charita.

Zájemci je nyní mohou poslat i prostřednictvím pevných linek, a to na číslo 87777 ve tvaru: "DMS mezera HESLO" . Na základě úspěšně odeslané zprávy obdrží zákazník potvrzovací SMS. Cena je 30 Kč (bez DPH). Příjemce, tedy nezisková organizace, dostane z částky nejméně 90 %, tj. asi 27 Kč. Seznam hesel je dostupný na internetové adrese: http://www.darcovskasms.cz/.

Jinou cestou šel Červený kříž, jenž zřídil telefonní linku pomoci. Je dostupná na čísle: 906 70 24 24. Zájemci mohou volat 24hodin denně z pevné sítě a z mobilních sítí operátorů T-Mobile a Oskar. Cena hovoru je 70 Kč/minutu vč. DPH.

KOLIK ČEŠI DALI:

  • ADRA: 75,5 mil. Kč (z toho za 47 mil. Kč tzv. dárcovské SMS)
  • Člověk v tísni: 75 mil. Kč (z toho za 2 mil. Kč tzv. dárcovské SMS)
  • Česká katolická charita: 32,5 mil. Kč
  • UNICEF: 12,5 mil. Kč
  • Červený kříž: 5,5 mil. Kč

Celkem 201 mil. Kč*

*Údaje Novinky shromáždily během úterý 11.1. Uvedené sumy byly některými organizacemi zaokrouhleny a pravděpodobně se během dne změnily, tj. vrostly o další příspěvky dárců.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se už ptají po adopci sirotků z Asie

Mohu adoptovat opuštěné dítě v Asii? Ptají se denně Češi v telefonátech pracovníků Arcidiecézní charity v Praze. Odpověď je příliš neuspokojí. Podobný projekt...

Výběr článků

Načítám