Hlavní obsah

Češi stále častěji řeší úzkost sedativy a hypnotiky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deprese, úzkost, stres, nespavost nebo osamění. Problémy, s kterými se Češi potýkají čím dál častěji a které čím dál častěji řeší pomocí psychoaktivních léků: sedativ a hypnotik. Podle odborníků a také podle vládní zprávy o stavu drog a závislostí za rok 2019 jde ale o zásadní problém, který bublá pod povrchem společnosti a týká se skoro milionu dospělých lidí v Česku.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Problém je o to závažnější, že polykání pilulek na různé problémy je ve společnosti tolerováno, ale přitom má na zdraví lidí často devastující účinek. Psychoaktivní látky jsou také nejčastější příčinou předávkování. Loni zemřelo po užití léků 42 lidí. Je to stejný počet jako u všech nelegálních drog – heroinu, pervitinu apod. – dohromady.

Podle vládní zprávy sedativa, hypnotika nebo léky užívané na bolest získalo bez lékařského předpisu nebo užilo v rozporu s doporučením lékaře až 27 procent lidí alespoň jednou v životě a v posledním roce tak učinilo 12,5 procenta osob.

Jak se postavit stresu v karanténě

Koronavirus

Podle vedoucího Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka se ze zneužívání léků stává palčivý problém, který půjde jen těžko řešit, protože ho lidé dlouho za problém nepovažují a závislost si nepřipouštějí.

Přestane málokdo

Psychoaktivní léky by se měly brát na úzkost či nespavost jen po určitý čas, ale většina lidí ve správnou chvíli přestat nedokáže. „Lidem, kteří se necítí dobře, mohou tyto léky krátkodobě pomoci, ale jak se užívání prodlužuje, rizika narůstají, protože ty léky jsou silně návykové a pak už je pozdě a lidé je berou už jen proto, aby jim nebylo zle, když je nemají,“ řekl Právu Mravčík.

Dodal, že existují i případy lidí, kteří museli brát denně stovky pilulek, aby mohli vůbec fungovat, protože si jejich tělo utvořilo na lék toleranci.

Utopit to v alkoholu. Závislých v karanténě přibylo, léčebny nestíhají

Domácí

Nejčastěji lidé zneužívají benzodiazepany, opioidy a tzv. Z-léky, což jsou prášky na spaní. Podle statistik z roku 2019 zemřelo na předávkování drogami 84 lidí, z toho polovina po užití psychoaktivních léků. Dalších 50 lidí zemřelo v důsledku užití těchto léků například při dopravních nehodách, což je 37 procent všech úmrtí spojených s užíváním drog.

Všechny psychoaktivní léky jsou přitom pouze na recept. Podle Mravčíka ale lidé, kteří potřebují nutně psychofarmaka, to řeší návštěvou více lékařů. „Tyto preparáty mohou předepisovat všichni lékaři a dochází k fenoménu zvanému doktor shopping,“ poznamenal.

Jak si vytvořit ranní rutinu, která snižuje úzkost a stres

Zdraví

Když je u nich problém zneužívání zřetelný a u lékařů neuspějí, snaží se sehnat léky na černém trhu na internetu. Podle přednosty kliniky léčby závislostí Michala Miovského jde o dlouhodobý problém. „Lidé mají potíže, ale neléčí je, protože se bojí stigmatizace a brání jim v tom i stud vyhledat naše služby,“ řekl.

Psychoaktivní léky užívají hodně starší lidé, ale dvě třetiny pacientů jsou ženy nad 40 let. „Ve společnosti je to velmi tolerováno. Je normální, když má žena plnou kabelku takových léků. A k nám se přijdou léčit, až když mají takovou spotřebu, že nemají na další léky nebo když mají problémy v rodině nebo práci,“ dodal Miovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám