Hlavní obsah

Češi se začínají obávat změn klimatu

Novinky, jas

Skepticismus Čechů vůči dopadům změn klimatu je možná minulostí. Jak ukázal průzkum společnosti STEM, podle 84 procent lidí ohrožují klimatické změny naši budoucnost. Lidé se obávají především nevratných změn krajiny a problémů plynoucích z nedostatku vody.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Souhlasíte s výrokem, že člověkem způsobené klimatické změny zásadně ohrožují naši budoucnost?

Článek

Podle 87 procent lidí nepůjde krajinu ochránit bez snižování emisí. Respondenti se rovněž domnívají, že snižování emisí povede ke zdražení zboží a energií. Tento názor zastává 74 procent dotázaných.

Podle 51 procent lidí povedou opatření, o kterých se mluví v souvislosti se změnami klimatu, k nevratnému poškození tuzemské ekonomiky,

„Jen každý čtvrtý si myslí, že na snižování emisí může ČR vydělat. Je tedy vysoce pravděpodobné, že veřejnost nevěří, že přeměna ekonomiky na nízkoemisní může být pro ČR profitabilní,” uvedl průzkum.

Klimatolog: Před 30 lety se vědcům smáli, že přehánějí. Teď se scénáře naplňují

Počasí

„Češi už vnímají změny klimatu jako naléhavé, především kvůli tomu, jak moc sucho zasáhlo českou krajinu,” okomentoval výsledky analytik STEM Nikola Hořejš.

Uhlíková neutralita? Neznámý pojem

Většina Čechů nicméně nezná termín uhlíková neutralita, tedy vyprodukování takového množství emisí uhlíku, které mohou být pohlceny v atmosféře. Podle průzkumu se s ním nesetkalo 53 procent lidí a neslyšela o něm ani třetina těch, kteří deklarují velký zájem o klimatickou změnu. Přesto většina lidí (79 procent) podporuje co nejrychlejší dosažení uhlíkové neutrality.

Summit EU se shodl na uhlíkové neutralitě do roku 2050

Zahraniční

„V celkovém pohledu bude diskuse vedena o tom, zda je cena za uhlíkovou neutralitu přiměřená. Platidlem budou spíše než zátěž pro rozpočet pracovní místa a regulace každodenních návyků,” uvedla agentura.

Sběr dat proběhl od 14. do 26. listopadu a zapojilo se do něj 1111 respondentů.

Anketa

Ohrožují klimatické změny naši budoucnost?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 1920 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám