Hlavní obsah

Češi se raději rozvedou, než by byli nespokojení v manželství

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když rodina nefunguje, je rozvod přijatelným řešením. S tímto názorem souhlasí tři čtvrtiny Čechů. Názor, že špatné manželství je lepší než žádné, podpořilo pouze 11 procent Čechů. Vyplývá to z posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Češi jsou přesvědčeni i o tom, že jeden rodič může děti vychovávat stejně dobře jako oba rodiče společně. Souhlas s tímto postojem vyjádřilo 52 procent dotázaných.

S tím, že pro výchovu dětí není zase tak důležité, zda partneři mají, či nemají formálně uzavřený sňatek, ale důležitější jsou dobré vztahy uvnitř ať již formální, či neformální rodiny, souhlasí i dětští psychologové.

„Kvalitu vztahů neurčuje razítko, ale povaha, tolerance, vyzrálost partnera,“ potvrdila Právu osmatřicetiletá Klára, která vychovává s partnerem tři děti.

„Když děti vidí, že se partneři mají rádi, hezky se k sobě chovají, pomáhají si, je to ten nejlepší vzor,“ dodala.

Tolerantní Češi

Češi jsou v otázkách rodiny, rodičovství a výchovy dětí tolerantní, shodují se rodinní poradci. Vliv na to má i dobrá životní úroveň. Projevuje se také skutečnost, že i jediný partner, který zůstane po rozvodu s dětmi, situaci po ekonomické i výchovné stránce zvládá.

Současně to potvrzuje to, upozorňují rodinní poradci, že většina partnerů a partnerek je schopna se po rozvodu rozumně domluvit a v rámci možností, i když oba bývalí partneři založí nové rodiny, při výchově dětí rozumně kooperovat.

Liberální postoje společnosti jsou dány i tím, že pokud je někdo rozvedený či svobodný, neznamená to v žádném případě společenský handicap. Společenského odsudku se v Česku nedočkají ty dvojice, které spolu žijí i bez oficiálního požehnání a úředního papíru.

Výhody manželství

Souhlasné názory převažují nad nesouhlasnými u názoru, že hlavní výhodou manželství je finanční jistota. Souhlasilo 37 procent dotázaných, nesouhlasilo 29 procent.

Více než třetina Čechů souhlasí i s názorem, že hlavním důvodem uzavírání sňatků je mít děti a lidé, kteří chtějí mít děti, by měli nejdříve uzavřít sňatek.

I když řada studií dokládá, že ženatí a vdané žijí déle než svobodní a nesezdaní, postavili se Češi poměrně rozpačitě k otázce, zda jsou ženatí a vdané obecně spokojenější než svobodní.

Pouze 27 procent dotázaných, uvádí studie CVVM, s tímto názorem souhlasí, naopak 30 procent projevilo s tímto názorem nesouhlas.

Konzervativní venkov

Tolerantnější k partnerským svazkům i k výchově dětí jsou vysokoškoláci a mladí lidé. Lidé věkových kategorií 60+ , lidé žijící na venkově či lidé s jasným náboženským postojem projevovali konzervativnější postoje k institutu manželství.

Přes všechny rozdíly v názorech na výchovu však Češi považují manželství za dobrou instituci, za projev skutečné lásky a partnerství. Pouze desetina lidí považuje manželství za zbytečné a přežité.

Anketa

Myslíte si, že rozvod je dobrým řešením problémů v manželství?
Ano
31,2 %
Ne
68,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti z porozvodových válek

„Děti mě vnímají negativně, dá se říct jako nepřítele. S napjatou situací po rozvodu se vyrovnaly tak, že všechno, co přichází z mé strany a ze strany mé...

První pondělí v novém roce je dnem rozvodů

Nastalo první pondělí v novém roce. A rozvodoví právníci mají právě v tento den tak velký nával klientů, jaký nezažívají v žádný jiný den během celého roku....

Výběr článků

Načítám