Hlavní obsah

Vyrovnat se s rozvodem po dlouholetém manželství není jednoduché

Novinky, Dana Sokolová

Rozvod je po smrti blízkého člověka druhou nejvíce stresující událostí v životě jedince. Zvlášť pokud spolu lidé žijí velmi dlouhou dobu. Prvotní šok velmi záhy nahradí pocit prázdnoty a bolestné ztráty a až po nějaké době se dostaví ty skutečné emoce zahalené do obrovského smutku. Vše obvykle doprovází zhoršené zdraví, nadváha, neklid, nefunkční vztahy a nezdravý životní styl.

Foto: Profimedia.cz

Žádné manželství se obvykle nerozpadne ze dne na den.

Článek

Žádné manželství se obvykle nerozpadne ze dne na den. Vztahové problémy se obvykle pomalu hromadí, a když jim partneři nevěnují dostatečnou pozornost a věci už od počátku neřeší, pak obvykle přerostou v něco velkého, co už málokdo s grácií ustojí.

Pokud dojde k rozvodu po více než deseti letech, kdy už si lidé na sebe utváří určitou závislost, pak ti co zůstávají sami, obvykle propadají hluboké depresi. Mají pocit, že svět pro ně ztratil smysl, neví, jak dál se svým životem naložit.

Dostat se z rozvodu pak pro ně není otázkou dní, týdnů ani měsíců. Vše může trvat i roky.

Podle psychologů je nejhorší první rok po rozvodu, kdy si člověk poprvé prochází okamžiky, které předtím prožíval ve dvou a najednou je na vše sám. Ať už se jedná o oslavu narozenin, letní dovolenou či výročí.

Jak se tedy vyrovnat s nastalou situací?

1. Odpoutejte se od minulosti

Přestaňte se trápit tím, proč se to všechno stalo, protože to stejně nikam nepovede.

„Zkuste si jednoduché cvičení: Přesuňte se v mysli do okamžiku, který byl pro vás během rozvodu nejvíce náročný, a představte si, jak v této situaci vítězíte. Zabalte všechny své negace a nepříjemné pocity do pomyslného pytle a ten shoďte ze skály nebo jej zničte jiným způsobem dle své libosti. Váš mozek se tak odpoutá od náročné emoční situace a budete se cítit mnohem lépe.”

„Rozvod je prostě pryč a vracení se zpět vás nikam neposune. Hleďte dopředu a neřešte stále to, co stejně nedokážete změnit. Zapamatujte si, že minulost žije jen díky vaší hlavě. Až ji necháte být, jednoduše umře,” radí koučka Lenka Černá z Pure Clinic Prague.

2. Převyšte toho druhého

Jakmile na vás ten druhý začne házet špínu, chovat se hrubě a nečestně, pokuste se udržet emoce na uzdě. Snažte se za každou cenu nebýt stejní. Raději jedovatá slova spolkněte a podívejte se na situaci z hlediska vlastního klidu: Stojí vám to za to, nervovat se s tím druhým?

3. Vyházejte, co se dá

Pokud chcete co nejdříve začít normálně žít, neberte si věci z minulosti do nového života. Pokud vám to finanční situace dovoluje, odstraňte z domova, co můžete. „Vše, co symbolizuje starý život, vám totiž bude připomínat minulost. Zabalte všechny věci svého bývalého partnera a buď mu je pošlete, nebo je rovnou vyhoďte,” doporučuje Lenka Černá.

4. Zkuste si najít nový koníček

Zůstat doma o samotě, je cesta do pekel. Zkuste si vzpomenout, co jste si vždy přáli dělat, ale z časových důvodů to nešlo a zaměřte se na to. Ať už se jedná o studium jazyků, kurz malování či tance - jednoduše zkuste cokoliv, co vás bude bavit a přitom budete mít možnost seznámit se s novými lidmi.

5. Vyrazte na dovolenou či wellnes víkend

„Pokud vám to porozvodová finanční situace dovoluje, odjeďte někam do zahraničí s přáteli. Nechte děti doma a jeďte relaxovat. Věnujte se sami sobě a přemýšlejte o svém životě. Krátké pozastavení v této životní situaci není na škodu,” radí koučka.

„Slibte si, že rozvod využijete jako svoji životní šanci mít se lépe. Dnes totiž stojíte na životní křižovatce, na které se můžete rozhodnout, co budete dělat dál. Tak na sobě zapracujte a vydejte se tím správným směrem!” dodává poradkyně.

6. Nezapomínejte na děti

Pokud máte s exmanželem společné děti, pak počítejte s tím, že je tato událost zasáhla stejně těžce jako vás. Děti často vnímají rozvod rodičů jako svou vlastní chybu a potácí se strachem, co bude dál, zda se o ně druhý rodič bude i nadále zajímat, když nebudou bydlet společně apod. V těchto okamžicích je ze všeho nejdůležitější s dětmi co nejvíce otevřeně mluvit a neustále jim zdůrazňovat svou lásku k nim.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastěji se prý rozvádějí jedináčci

Pokud se berou dva jedináčci, pravděpodobnost, že se rozvedou, je vysoká. S každým sourozencem, s nímž člověk v rodině vyrůstá, se totiž riziko rozvodu...

Výběr článků

Načítám