Hlavní obsah

Češi hledí do budoucna s optimismem, jako hrozbu vidí teror a uprchlíky

Novinky, jas

Česká veřejnost hledí do budoucna s optimismem. Podle šetření CVVM jsou lidé optimističtí nejen stran osobní budoucnosti, ale s nadějí hledí i k budoucnosti české společnosti. Za největší hrozbu pro mír a bezpečnost země lidé považují terorismus, organizovaný zločin a uprchlíky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak optimisticky Češi vidí budoucnost.

Článek

Při pohledu na vlastní budoucnost a budoucnost blízkých je optimistických 70 procent dotázaných. V případě české společnosti je optimismus vlastní 55 procentům lidí.

Budoucnost Evropy vidí pozitivně 39 procent dotázaných a v případě lidstva je optimistických 38 procent respondentů.

„V porovnání s rokem 2015, kdy byla daná otázka zkoumána naposledy, se obecně očekávání zlepšila, a to zejména v případě české společnosti (vzestup optimistických a pokles pesimistických očekávání shodně o 11 procentních bodů), Evropy (vzestup optimistických očekávání o 10 procentních bodů, pokles pesimistických očekávání o 11 procentních bodů) a lidstva celkově (vzestup optimistických očekávání o devět procentních bodů, pokles pesimistických očekávání o osm procentních bodů),” konstatovala agentura.

Obavy z terorismu i globální ekonomické krize

Průzkum se zaměřil i na reálné hrozby pro Českou republiku. Terorismus za ni označilo 61 procent lidí, mezinárodní organizovaný zločin a uprchlíky vnímá jako hrozbu shodně 54 procent lidí. Náboženské radikály za hrozbu považuje 48 procent dotázaných. Zhruba čtvrtina respondentů vnímá jako hrozbu pravicové a levicové radikály, cizí zpravodajské služby a cizince žijící v Česku.

Za reálnou hrozbu rovněž 37 procent lidí považuje světovou ekonomickou krizi, podle 30 procent dotázaných jsou hrozbou přírodní katastrofy, surovinová krize či války. Podle 27 procent dotázaných představuje reálnou hrozbu epidemie.

Z konkrétních států, které představují bezpečnostní hrozbu pro ČR, lidé nejčastěji uváděli Rusko (17,8 procenta), Spojené státy (10,1 procenta), Afghánistán (9,9 procenta), Sýrii (8,4 procenta) a Irák (7,4 procenta). Podle bezmála 26 procent dotázaných žádný takovýto stát, odkud by hrozilo nebezpečí, neexistuje.

Průzkum proběhl od 3. do 15. listopadu 2018 a zapojilo se do něj 1104 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám