Hlavní obsah

Červená linie bledne. Lídři ČSSD se k loňským silným slovům o Babišovi nemají

Novinky, Dominika Jeřábková

Ač ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) loni v červnu řekla, že pokud by Evropská komise potvrdila střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), byla by to pro ni „červená linie“, nyní se odpovědi vyhýbá. Podobně se k tomu navíc staví i vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD)

Článek

Novinky Maláčové ve středu psaly i volaly. Reagovala však až na neznámé číslo. A přestože reportérka ministryni řekla, že se nejedná o dotaz k dění v resortu, nýbrž k jejímu výroku, odkazovala na tiskové oddělení, které by mohlo zprostředkovat termín.

„Obraťte se na tiskové oddělení. Já teď čekám… Jak se tomu říká? Výtěr. Tak jsem to vzala, protože jsem myslela, že je to termín, na který čekám. Děkuji moc. Nashle,“ řekla a zavěsila.

Evropská komise potvrdí Babišův střet zájmů

Evropa

Maláčová řekla pro Radiožurnál v červnu roku 2019, kdy přišla do ČR předběžná zpráva auditorů Evropské komise, že pokud se shodnou v konečné zprávě na tom, že je Babiš ve střetu zájmů, znamenalo by to pro ni „červenou linii“ a setrvání ČSSD ve vládě by považovala za těžko udržitelné.

Že závěry auditu potvrzují premiérův střet zájmů, v pondělí potvrdili někteří europoslanci. Informaci členům výboru měli sdělit přímo zástupci Evropské komise. Český překlad konečné verze zprávy ohledně dotací ze strukturálních fondů pro holding Agrofert by Brusel měl zaslat do Česka v lednu.

Maláčová řekla o Babišovi, že je debil

Domácí

Ostře se přitom pustila Maláčová do Babiše také v říjnu letošního roku. Při pořizování rozhovoru s Českou televizí o něm řekla ve chvíli, kdy si myslela, že je kamera vypnutá, že udělal během koronavirové krize bordel a že je debil.

Hamáček: Poškození ČR 

Pokud jde však o Babišův střet zájmů, nebyla Maláčová v sociální demokracii jediná, kdo mluvil o možném konci vládního angažmá.

Hamáček v červnu 2019 zase řekl Seznam Zprávám, že potvrzení střetu zájmů by bylo „zdrcují a znamenalo poškození České republiky“ s tím, že by další měsíce vlády byly zastíněny jenom těmito kauzami. Zároveň potvrdil, že by šlo o vážný důvod, proč uvažovat o setrvání ve vládě.

Také na Hamáčka se nyní obrátily Novinky s dotazem, jak vidí situaci ve stínu svých předchozích výroků, doposud však neodpověděl.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

Anketa

Měla by ČSSD odejít z vlády?
Ano
78,1 %
Ne
21,9 %
Celkem hlasovalo 6620 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám