Hlavní obsah

Ceny elektřiny v ohrožení, senátoři chtějí vrátit poslancům zákon o fotovoltaice

Novinky, jim
Aktualizováno

Předseda horní komory parlamentu Milan Štěch (ČSSD) ve čtvrtek prohlásil, že řada senátorů má pochybnosti kolem nového zákona o zdanění fotovoltaické energie a chtějí ho vrátit zpět poslancům k přepracování. V Radiožurnálu označil Štěch tuto možnost za pravděpodobnou. To by mohlo oddálit uvedení zákona v platnost, takže by skokovému nárůstu cen elektřiny v příštím roce nezabránil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

"Návrh zákona je podle prvních informací v ne příliš kvalitním stavu a bude potřeba ho dopracovat. Řada senátorů již při diskusích vyjádřila názor, že pokud by se to nepodařilo, že návrh zákona nepodpoří," uvedl v rozhlase Štěch s tím, že je třeba zabránit skokovému nárůstu elektřiny, ale zároveň nedopustit, aby provozovatelé fotovoltaických elektráren ohrožovali stát žalobami.

Poslanci zákon, kterým zdanili podporu fotovoltaiky 26procentní srážkovou daní, schválili v režimu legislativní nouze. Chtěli tak zabránit velkému vzrůstu cen elektřiny, k němuž mělo v důsledku zákona o podpoře obnovitelných zdrojů v roce 2011 dojít. S novým zákonem se měly ceny zvednout jen o 5,5 procenta.

Přitom i místopředseda ČSSD a exministr průmyslu a obchodu Milan Urban si ve Sněmovně pochvaloval, jak „je to dobrý zákon“.

Pokud by senátoři zákon skutečně vrátili do Sněmovny, není jisté, zda by vstoupil v platnost včas. Zdržet jej hodlá i prezident Václav Klaus, který má k němu také výhrady a odmítá se pod něj podepsat. Zákonodárci musí tedy počítat i s prodlevou dalších 15 dní, kdy může být legislativní proces završen i bez podpisu prezidenta.

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů schválila vláda v roce 2005, solární boom pak odstartoval o tři roky později. Způsobem, jak zabránit nárůstu cen elektřiny, se začali zákonodárci zabývat teprve před nedávnem.

Investoři do solárních elektráren se obávají krachu a někteří hrozí arbitrážemi. Podle vlády však státu postih nehrozí. Do fotovoltaiky investoval i energetický gigant ČEZ.

Jak podpora solární energie prošla Sněmovnou

Návrh zákona předložila vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) v listopadu 2003. Norma vznikla ve spolupráci ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí, které v té době vedli Milan Urban (ČSSD) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Vláda tvrdila, že zákon stabilizuje podnikatelské prostředí a investoři pomohou státu splnit požadavek EU vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů osm procent veškeré elektřiny.

Sněmovna zákon schválila až v únoru 2005, přičemž jej částečně pozměnila, například omezila roli ERÚ, který měl podle původní verze mít právo meziročně snižovat výkupní cenu o deset procent (schváleno bylo pět). Pro zákon hlasovala většina poslanců vládní koalice (ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU) a komunistů, proti byli zákonodárci za ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám