Hlavní obsah

Cenu Bezpečnostní rady státu pro zesnulého Procházku rodina odmítla. Kvůli Babišovi

Cenu Bezpečnostní rady státu (BRS) za letošní rok obdržel nedávno zesnulý bývalý šéf Vojenského zpravodajství a civilní rozvědky Radovan Procházka. Od premiéra a šéfa BRS Andreje Babiše (ANO) v pražském Lichtenštejnském paláci ocenění převzal nynější ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Procházkova rodina cenu podle Deníku N převzít odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Radovan Procházka na snímku s tehdejším ministrem obrany Alexandrem Vondrou. (květen 2012)

Článek

Za důvod označila Babiše, který podle ní postrádá morální kredit. Cenu, udělovanou za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky, dostaly i redakce časopisu Obrana a strategie a Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Generálova rodina udělení ceny z rukou premiéra Babiše odmítla dopisem odeslaným 13. července Berounovi. „Je určitým nedorozuměním, že toto stanovisko bylo interpretováno pouze jako omluva z účasti na ceremoniálu, nikoliv jako odmítnutí ceny jako takové, kterým reálně je," řekl Deníku N generálův syn Ondřej.

Bylo by jistě paradoxní, kdyby tatínek, který svůj život zasvětil boji proti totalitním režimům, měl obdržet bezpečnostní cenu z rukou člověka, na němž ulpívá nevyřešené podezření ze spolupráce s komunistickou tajnou státní policií.

Za důvod rodina označila osobu premiéra. „Po našem soudu postrádá morální kredit potřebný k tomu, aby z jeho rukou (nebo z rukou některého z jeho ministrů) mohl tatínek cenu přebírat. Bylo by jistě paradoxní, kdyby tatínek, který svůj život zasvětil boji proti totalitním režimům, měl obdržet bezpečnostní cenu z rukou člověka, na němž ulpívá nevyřešené podezření ze spolupráce s komunistickou tajnou státní policií," stojí v dopise.

S generálem Procházkou se přišly rozloučit desítky lidí, dorazili i šéfové všech tajných služeb

Domácí

Za závažnější pak dopis označuje to, že „osobnost pana premiéra neskýtá žádné záruky, že tatínkův čistý štít nebude využit k premiérovu osobnímu politickému marketingu", napsal Deník N.

Třináct let komunistického lágru

Procházka zemřel letos 25. června ve věku 93 let. Jako operační důstojník u hodonínské posádky počátkem 50. let spolupracoval s vojenskou skupinou, která předávala informace na Západ. V roce 1951 byl zatčen, brutálně vyšetřován a odsouzen k 15 letům vězení. Prošel jáchymovskými a příbramskými vězeňskými tábory. Za účast ve vzpouře proti špatné stravě vězňů byl odsouzen na dalších 12 let vězení. Na svobodu se dostal v roce 1964.

Byl prvním ředitelem Vojenského zpravodajství po vzniku samostatné ČR, působil i ve vedení Bezpečnostní informační služby a stál v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace. Za zpravodajskou činnost dostal vyznamenání od prezidenta USA, prezident Václav Havel mu v roce 1997 za odpor proti totalitnímu režimu udělil Řád bílého lva.

Zemřel politický vězeň a bývalý šéf rozvědky Radovan Procházka

Domácí

Cenu dostal i časopis Obrana a strategie, který vydává Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany. Jeho první číslo vyšlo v roce 2001, aktuálně vychází dvakrát ročně. Právnická fakulta Univerzity Palackého byla oceněna za to, že se dlouhodobě profiluje v oblastech a otázkách souvisejících s bezpečností. Ve studentské kategorii obdržel čestné uznání Marek Radosta za disertační práci Pokročilé nesmrtící technologie v boji proti terorismu, extremismu a kriminalitě.

Loni převzali ceny hasičský Institut ochrany obyvatelstva, vedoucí oddělení bezpečnostního výzkumu ministerstva vnitra Jan Vykoukal a bývalý člen sněmovního bezpečnostního výboru Antonín Seďa (ČSSD).

Ceny se každoročně udělují za významná díla, významný přínos k rozvoji bezpečnostní a obranné politiky nebo celoživotní přínos k bezpečnosti a obraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám