Hlavní obsah

Celu jsem si vymaloval, řekl Rath. Připustil, že se do vězení vrátí

Novinky, mak, rav
Praha

„Ať tomu někdo věří, nebo nevěří, nevěděl jsem, co v krabici je, byl to šok,“ řekl bývalý středočeský hejtman David Rath v exkluzivním rozhovoru pro deník Právo a Novinky.cz. Otevřeně hovořil nejen o poměrech ve věznici, ale znovu se vrátil i k okamžiku svého zadržení. Připustil, že počítá i s variantou trestu 12 let vězení.

Exkluzivní rozhovor s Davidem Rathem po jeho propuštění z vazbyVideo: Novinky

 
Článek

Kromě příprav na hlavní líčení, čtení lékařské literatury a věnování se novelám zákonů měl David Rath občas možnost prožít v cele příběhy každodenního života. Například když si vymaloval svou celu. „Jelikož mě v Ruzyni dvakrát vyplavila 'partaj' nade mnou, kdy voda zatekla do mé cely, požádal jsem, abych si to mohl vymalovat bílou barvou. Maloval jsem i obrázky, ale na vernisáž by to nebylo. Jednalo se asi o tři, které jsem dal synům,“ přiblížil Rath světlejší chvíle ve věznici.

Velmi si prý cení toho, že vrchní soud nakonec svolil k jeho propuštění z vazby. Přestože to žalobce Petr Jirát razantně odmítá. Podle něj totiž hrozí možný útěk do ciziny. To však Rath vyvrací s tím, že v cizině nemá žádné finanční prostředky. „Nemám žádné peníze v zahraničí. Půl roku mě sledovali, dělali domovní prohlídky, odposlouchávali, ale nemají jediný důkaz, že bych měl cokoliv v zahraničí. Je to nesmysl a ničím nepodložený plk,“ prohlásil.

Netuší, co bylo v krabici

Znovu odmítl, že by tušil, co obsahovala krabice od vína, kterou měl u sebe při zadržení policejním komandem 14. května loňského roku. Přiznal, že Kateřina Pancová mu osudný den skutečně dala hotovost, ale jednalo se o 10 tisíc korun, které si od něho dříve vypůjčila. Peníze při osobní prohlídce policie našla v jeho peněžence.

Přestože se bývalý středočeský hejtman momentálně snaží vrátit do běžného života, je si dobře vědom toho, že právě rozsudek, který s největší pravděpodobností padne až v příštím roce, by ho mohl poslat zpět do vězení. „Jsem si vědomý toho, že bych v krajním případě mohl dostat 12 let. Případnému trestu se samozřejmě vyhýbat nebudu,“ uvedl.

Koncem září byla po 16 měsících ve vazbě propuštěna také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Z původní trojice vazebně stíhaných tak zůstává stále za mřížemi pouze bývalý náměstek středočeských nemocnic a partner Pancové Petr Kott.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Další podrobnosti z rozhovoru s Davidem Rathem si můžete přečíst ve středečním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám