Hlavní obsah

Sobotka: Rath byl ve vazbě dlouho. Propuštění přivítal Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci sociální demokracie propuštění svého exposlance a exhejtmana Davida Ratha nechtějí příliš komentovat. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky to politikům nepřísluší, uvedl ale, že Rathova vazba trvala již velmi dlouho. Propuštění Ratha uvítal někdejší premiér za sociální demokracii a současný šéf strany LEV 21 Jiří Paroubek. Ten ho chodil i podporovat k soudu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

David Rath po propuštění z vazby

Článek

"Nevidím důvod, abych jako politik komentoval rozhodnutí nezávislého soudu. Nepochybně pro takové rozhodnutí měl své důvody. Vazba Davida Ratha navíc trvala již velmi dlouho," napsal v reakci Sobotka. Další oslovení sociální demokraté se zatím nevyjádřili.

Z návratu Davida Ratha mají radost i obyvatelé městečkaVideo: Jiří Forman, Novinky

Rok a půl ve vazbě je dle Paroubka "přes čáru"

Podle Paroubka byla rok a půl trvající vazba i na české poměry "trochu přes čáru". "Je nicméně zajímavé, že bylo dovoleno Davidu Rathovi opustit prostředí vazební věznice až po volbách do Poslanecké sněmovny. Mysl soudců zřejmě až nyní, jako blesk z čistého nebe, pookřála," napsal.

Paroubek dále uvedl, že se nikdy netajil podporou pro propuštění Ratha, jehož vazební stíhání považoval za nesmyslné. Měl ho za pokus exposlance zlomit, aby nebyl schopen obhajoby. Nyní by se rád s Rathem sešel, aby s ním probral možnosti pomoci. Paroubek s manželkou Petrou přišli několikrát i na soudní jednání s Rathem. Chtěli mu tak vyjádřit podporu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath obviněný z korupce hovoří v Hostivici u Prahy s novináři poté, co 11. listopadu opustil ruzyňskou vazební věznici. Pražský vrchní soud ho po 18 měsících propustil z vazby.

Propuštění Ratha potěšilo i herce a režiséra Jana Kačera, jenž se dříve za Ratha zaručil. "Nevím, zda je pan Rath vinen, či nevinen a nemám právo o tom uvažovat. Ale jsem už starý pán, moc si vážím času a každá hodina svobody je pro mě něco svatého. Právě v tom se mi zdálo nelogické, že zatímco ctíme presumpci neviny, Kačer.

Spolu s herečkou a političkou Taťánou Fischerovou, starostou Hostivice Jaroslavem Kratochvílem a bývalým olympionikem a desetibojařem Robertem Změlíkem převzal "záruky za chování" exposlance. "Věřím, že jeho proces bude spravedlivý," uvedl také Kačer, který dál důvěřuje soudu - o to víc, že byl nyní Rath propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám