Hlavní obsah

Čekání na povodeň odkrylo dno Vranovské přehrady

– Vranov nad Dyjí
Právo, Milan Vojtek

Vodohospodáři preventivně kvůli očekávanému tání snížili hladinu Vranovské přehrady na Znojemsku na nejnižší úroveň za uplynulých 37 let. Hladina přehrady je tak již 11 metrů pod svojí obvyklou úrovní a stává se z ní turistická atrakce. Obnažily se totiž břehy.

Článek

Věnec větších a menších chat, lemujících po obvodu břehů nádrž, je naprosto nelogicky kdesi daleko od vody. Pokud by vodu dosud nesvíral ledový příkrov, byly by u hradu Bítov vidět pozůstatky původní stejnojmenné obce, zatopené po dostavbě přehrady v roce 1934.

Nástupní mola už dávno leží jako nemohoucí velryby na svazích obnaženého dna nádrže. Majitelé lodí se k plavidlům dostávají s největší opatrností po pokrývce ledových ker s rizikem, že se uvolní a sklouznou s nimi přes nepříliš pevný a narušený led břehů.

Musejí se tam ale dostat. Jinak by lodě zůstaly v ledovém sevření nad vodní hladinou. Proto lodníci pilami uvolňují led u svých lodí, aby mohly kopírovat pohyb hladiny.

Vypouštění pokračuje

Na ledem pokryté pláže a břehy přicházejí lidé z blízkého a vzdáleného okolí. „Kdyby takto postupovali i v roce 2006, mohli nám ušetřit problémy. Bydlím ve Znojmě, v oblasti, která byla zaplavena v roce 2002 a moc jí nechybělo v roce 2006.

Ta první povodeň přišla z letních bouřek, tehdy se nedalo nic dělat. Ale v roce 2006 všichni věděli, kolik je v povodí vody ve sněhu a nic se nedělo,“ řekl jeden z přihlížejících.

Kritika, kterou na adresu vodohospodářů vznesli lidé z regionu včetně tehdejšího starosty Znojma Pavla Balíka (KDU-ČSL), nezůstala bez odezvy. Změnil se manipulační řád a letos Povodí Moravy v reakci na množství sněhu nádrž upouští.

Proces začal podle mluvčí společnosti Jany Kučerové 8. ledna. S přibývajícím sněhem pak odpouštění dále pokračuje. Vodohospodáři podle správce přehrady Libora Miklíka využili současnou situaci. Pomocí potápěčů kontrolují a vyměňují vedení vypouštěcích klapek nádrže.

Jak dlouho ještě nabídne Vranov nezvyklou podívanou, se těžko odhaduje. Zásluhou čtvrtečního oteplení ale začal nad přehradou sníh rychleji odtávat. V Podhradí nad Dyjí starosta Petr Čálek očekává v horizontu několika dní výrazné vzedmutí hladiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám