Hlavní obsah

Čekám, že prezidenta přeloží na normální pokoj, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká, že prezidenta Miloše Zemana přeloží na běžný pokoj a poté by s ním měl pravidelný kontakt. Ministerský předseda to uvedl ve čtvrtek po pietním aktu na pražském Vítkově k výročí vzniku samostatného Československa. Přesnější informace ke zdravotnímu stavu hlavy státu nemá, je ale v pravidelném kontaktu s Miroslavem Zavoralem, ředitelem pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde je prezident hospitalizovaný.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš po mimořádném jednání vlády.

Článek

Já s ním (s ředitelem ÚVN) pravidelně mluvím. Čekám, že pan prezident bude přeložen na normální pokoj a potom budu mít příležitost ho navštívit," uvedl premiér. Zopakoval, že do listopadové ustavující schůze Sněmovny a momentu, kdy bude muset nynější vláda podat demisi, není nutné, aby prezident činil nějaký ústavní krok. „Zbytečně se řeší zdravotní stav pana prezidenta, protože zkrátka není teď na řadě, nic se nezdržuje,“ řekl.

V Zemanově konziliu budou i fyzioterapeut Kolář a chirurg Pafko

Domácí

Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny ÚVN, kam ho sanitka ho do nemocnice převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech. Podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Pražský hrad před převozem prezidenta do nemocnice opakovaně odmítal tvrzení, že Zeman má vážné zdravotní potíže.

Předávání vyznamenání bude na Nový rok. Zeman se už těší

Domácí

Premiér Babiš pronese ve čtvrtek večer projev, jehož tématem bude státní svátek připomínající výročí vzniku samostatného Československa. Oslavy vzniku republiky se každoročně pojí především s projevem prezidenta republiky, který tradičně vystupuje večer ve Vladislavském sále na Pražském hradě při předávání státních vyznamenání. Letošní ceremoniál byl ale odložen kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana.

Babiš řekl, že projev ke státnímu svátku s prezidentskou kanceláří nekonzultoval. „Je to krátký projev, považoval jsem to za vhodné,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám