Hlavní obsah

Část zelených vytýká Bursíkovi základnu

Právo, trj
PRAHA

Výzvu předsednictvu Strany zelených (SZ), která kriticky hodnotí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga k otázce amerického radaru a k euroústavě zformuloval a po vnitrostranické linii rozeslal člen republikové rady zelených Matěj Stropnický. Za dva dny ji podepsala třicítka členů.

Článek

Podle Stropnického výzvy, která si stěžuje na špatnou komunikaci vedení strany s členy, se nabízí otázka, proč zelení Schwarzenberga do vlády navrhli, když není vázán volebním programem SZ, který je velice ,prounijní' a slibuje snahu, "aby evropské bezpečnostní síly v budoucnu mohly nahradit síly NATO v Evropě".

"Kladl Martin Bursík Karlu Schwarzenbergovi otázky po jeho postojích k ústavě a radaru před jeho nominací? Vypadá to, že ano, neboť dnes není překvapen. Překvapeni ale musejí být voliči SZ a, jak patrno z hojné diskuse k tématu, překvapeni jsou i členové strany," říká výzva.

Bursík: nebudu na to reagovat do médií

Bursík Právu řekl, že výzva směřuje k předsednictvu, které se ještě nesešlo. "Já na to nebudu reagovat do médií. Názor na to mám a nevidím to věcně jako vůbec žádný problém," uvedl. Řekl, že podrobné podklady a argumentaci by měli mít k dispozici delegáti sjezdu zelených v polovině února. Bursík dodal, že by nepovažoval za moudré, aby sjezd stanovil definitivní názor zelených na americký radar v Česku.

Bursík, který chce obhájit post předsedy, podle svých slov neřeší, zda se vnitrostranická kritika objevuje před sjezdem záměrně. "To nevím. To už bychom se dostávali k otázce, jestli ten návrh na základnu nám byl doručen v den, kdy se hlasovalo o důvěře vlády náhodně, anebo záměrně, to neřeším. Téma tu je, beru ho jako realitu a pracuju s ním," dodal předseda.

Šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška Právu řekl, že by USA měly zaručit, že se radar stane součástí NATO. "V případě, že to možné nebude a že takovou garanci nedostaneme, tzn. radar bude úzce bilaterální, nezohlední širší rámec, tak potom náš skepticismus nadále trvá," poznamenal k postoji zelených Liška. "Náš prioritní cíl není referendum, náš prioritní cíl je otázka mnohostranného rámce," shrnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám