Hlavní obsah

Část speciální jednotky se vrátila z Afghánistánu

Právo, ČTK, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PROSTĚJOV

Část průzkumníků české armády z prostějovské jednotky speciálních sil se v pátek večer vrátila do Česka. Na brněnském letišti přivítal po půlročním působení v afghánských horách zatím padesátku vojáků zástupce náčelníka generálního štábu Rostislav Mazurek. Zbytek specialistů se vrátí domů během neděle a pondělí.

Foto: Rostislav Kadlec

Vozidlo Městské policie Krupka s defibrilátorem

Článek

Návrat provázely v Prostějově zpřísněná bezpečnostní opatření. Již v sobotu ráno byl v blízkosti kasáren, kde je 601. skupina speciálních sil Armády ČR dislokována, patrný zvýšený pohyb vozidel vojenské policie.

Rovněž se zdvojnásobila ostraha objektů kasáren. Přístupovou cestu uzavřela závora v místech, kde se ještě donedávna mohli lidé volně pohybovat. Vjezd do kasáren je tak možný až po dvojí kontrole a zdvižení pevných zátaras.

"Všech 111 vojáků bude v České republice do pondělního večera," řekla Iva Rusková z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Příslušníci 601. brigády hloubkového průzkumu pod velením Ondřeje Páleníka se do konce srpna podíleli na protiteroristické operaci s názvem Trvalá svoboda, vedené Spojenými státy. V horách vysokých kolem 4000 metrů pomáhali spojencům vyhledávat skrývající se bojovníky Tálibánu a al-Kajdy.

Profesionalita a připravenost

Podle Páleníka koaliční partneři ocenili velkou profesionalitu a připravenost českých vojáků. Na několikadenních misích v horách, každý s vybavením vážícím až 70 kilogramů, prostějovští specialisté například zkoumali stezky a informovali spojence o pohybu podezřelých osob. Jejich úkolem bylo také narušovat činnost druhé strany.

Prostějovští specialisté měli před odletem do Afghánistánu za sebou mimo jiné výcvik v rakouských Alpách, řada z nich prošla kurzy ve Velké Británii a USA. Sedmadvacet procent z nich jsou vysokoškoláci, pětašedesát procent má maturitu, zbývající díl se základním vzděláním je zařazen u obslužných činností.

Někteří působili v misích NATO a OSN a účastnili se cvičení v rámci NATO. K dispozici mají nejmodernější techniku a materiál, jakým není vybavena žádná jiná součást Armády ČR. Jsou schopni zapojit se do operací ze země, na padácích z výšky vyžadující i užití dýchacích přístrojů, ale i jako potápěči.

Drtivá většina z nich bydlí přímo v Prostějově, ale stupeň utajení jejich činnosti je tak vysoký, že o jejich profesi vědí jen nejbližší příbuzní. Pokud se vybraní jednotlivci setkali během cvičení na působení v Afghánistánu s novináři, vždy měli kuklami zakryté celé obličeje a skryté všechny identifikační znaky.

Do Afghánistánu odletěli čeští vojáci za nejpřísnějších bezpečnostních opatření z vojenského letiště v Přerově ve čtvrtek 25. března letošního roku. K přepravě tehdy využili obří letoun An-124. Krátce předtím se s nimi v Prostějově tajně loučili tehdejší předseda vlády Vladimír Špidla a bývalý ministr obrany Miroslav Kostelka.

S misí vyslovil parlament souhlas v únoru, s jejím prodloužením se od počátku nepočítalo, ačkoliv vojáky vysoce hodnotili spojenečtí velitelé, kteří prý mají zájem o jejich další pomoc. Rozpočet půlroční mise činil 120 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám