Hlavní obsah

Část Senátu napadne razantní snížení daní u Ústavního soudu

– Praha
Novinky, ČTK, Klára Beranová

Devatenáct senátorů z řad STAN, KDU-ČSL, Pirátů a SEN 21 napadne u Ústavního soudu novelu takzvaného daňového balíčku, jejíž součástí je i zrušení superhrubé mzdy, která je spojena s nižšími daněmi. Nelíbí se jim, jakým způsobem byl balíček přijat. Návrh bude předložen Ústavnímu soudu ještě ve čtvrtek. Na tiskové konferenci to sdělil člen dolní komory David Smoljak (STAN) a europoslanec STAN a advokát Stanislav Polčák.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Senátor David Smoljak (STAN)

Článek

Senátoři napadli zejména to, že prezident Miloš Zeman zákon nepodepsal, ale vrátil Sněmovně, čímž jej podle některých právníků patrně omylem vetoval, a dolní komora tak měla o balíčku hlasovat znovu. Hrad i vláda ale trvají na tom, že prezident zákon nevetoval, což Zeman potvrdil.

Daňový balíček nepodepíšu, oznámil prezident Zeman

Ekonomika

„Podle našeho přesvědčení mají senátoři velmi silné argumenty, když napadají, že nebyly splněné formální požadavky, které stanovuje Ústava pro přijetí zákonů,“ sdělil Polčák.

Senátorům také vadí to, že zákon podepsali pouze premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) místo předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO). „Pokud dva ze tří potřebných podpisů chybí, tak zákon budí otázky, zdali byl vyhlášen podle toho, jak to Ústava předepisuje,“ dodal Polčák. Chybí totiž i právě Zemanův podpis.

Co se změní od ledna: Polepší si zaměstnanci i důchodci

Finance

Balíčku vytýkají senátoři ale také to, že jeho změny podle nich Sněmovna řádně neprojednala. „Tak významný zákon, podle něhož občané mají platit státu daně, nemůže být přijímán a vyhlašován jako v nějaké banánové republice. Toto ohýbání předepsaných ústavních pravidel musí skončit,“ uvedl k tomu Smoljak.

Daňový balíček byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Zrušila se tak superhrubá mzda a zavedly se daňové sazby ve výši 15 a 23 procent. Zvýšila se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám