Hlavní obsah

Čachry s akciemi Čapího hnízda: Babišovi blízcí měli zametat stopy vedoucí k Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Blízcí šéfa hnutí ANO Andreje Babiše podle policie údajně provedli v kauze Čapí hnízdo zastírací manévr, který měl zamotat vlastnickou strukturu firmy, a tak zamést stopy vedoucí k Babišovu koncernu Agrofert. Ve středu to uvedl server iRozhlas s odvoláním na text žádosti o vydání Babiše ke stíhání, který detektivové poslali do Sněmovny. Babiš sám prý žádost zatím neobdržel.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Krok, jehož cílem bylo zneprůhlednit vlastnické vztahy ve společnosti Farma Čapí hnízdo, aby firma dostala dotaci, na niž by jako součást obřího Agrofertu neměla nárok, podle policie provedl bratr Babišovy nynější manželky Moniky Martin Herodes. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Herodes v únoru 2008 nakoupil část akcií Čapího hnízda od Babišovy dcery Adriany Bobekové, jeho syna Andreje a partnerky Moniky.

Tím se stal majoritním akcionářem společnosti, která až do roku 2007 spadala pod Agrofert, ze kterého tehdy byla ještě coby ZZN Agro Pelhřimov, a. s., papírově vyčleněna.

Je to politický proces, který tady probíhá v přímém přenosu. Budu se bránit všemi možnými prostředky
Andrej Babiš o policejním vyšetřování

„Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“ cituje server ze žádosti policistů o vydání Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Ten byl v době převodu akcií firmy na Babišovy příbuzné členem představenstva ZZN Agro Pelhřimov i Agrofertu.

Snížení podílu Babišových příbuzných

Smysl manévru spočíval také v tom, aby Babišovi blízcí neměli podíl na základním kapitálu vyšší než 25 procent, což by z Farmy Čapí hnízdo dělalo partnerský podnik Agrofertu, čímž by zanikl nárok na dotaci. Z dvaceti vydaných akcií Čapího hnízda měl Herodes koupit po jedné akcii od Bobekové a Babiše ml. a deset akcií od své sestry Moniky Babišové.

Ačkoliv ve skutečnosti bylo Čapí hnízdo stále napojeno na Agrofert, fiktivní převody akcií podle policejní žádosti napomohly k získání dotace 50 miliónů, která byla určena pro malé a střední podniky bez napojení na další firmy.

Babiš se bude bránit všemi prostředky

Babiš je zaskočen tím, že informace ze žádosti již mají novináři. „Policejní žádost jsem zatím nedostal. Je naprosto skandální, že ji mají snad všechny redakce v zemi,” sdělil Právu.

„Pokud je pravda, co se píše podle iRozhlas.cz, jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Odmítám, že by docházelo k jakémukoli účelovému chování. Je to politický proces, který tady probíhá v přímém přenosu. Budu se bránit všemi možnými prostředky,” dodal.

Babiš: Nehorázné tvrzení policie

Již dříve přitom uvedl, že tvrzení policie jsou „naprosto nepravdivá a nehorázná”. „Žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,” řekl Babiš v reakci na informace, že údajný dotační podvod řídil a koordinoval. [celá zpráva]

Za zvlášť závažný trestný čin dotačního podvodu spáchaný formou účastenství a za zvlášť závažný zločin poškozování finančních zájmů Evropské unie, za které chce policie Babiše stíhat, mu hrozí pět až deset let vězení.

Babiš tvrdí, že žádost o jeho vydání je zoufalou snahou tradičních politiků a jejich zkorumpovaného systému se jej zbavit a ovlivnit volby. [celá zpráva]

O jaké paragrafy se policie v žádosti opírá
§ 212 Dotační podvod
(1) Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. (6) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu.
§ 260 Poškození finančních zájmů EU
(1) Kdo vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií nebo jejím jménem anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci. (5) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám