Hlavní obsah

Bývalý policejní prezident Husák bude šéfovat policii v Liberci

Právo, Jakub Troníček

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák se vrací do nejvyšších pater policie. Počínaje příštím týdnem začne šéfovat jejímu krajskému ředitelství v Liberci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladislav Husák na archivní fotografii.

Článek

V řídící funkci působil naposledy loni, kdy vedl policejní ochrannou službu, ale z této funkce musel loni v listopadu odstoupit kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. Ještě předtím ho z patra nejvyššího, totiž z pozice náměstka policejního prezidenta, doslova odstřelil jeho tehdejší nadřízený Petr Lessy, a to kvůli jeho kontaktům s kontroverzním lobbistou Romanem Janouškem.

Za posledních deset měsíců v nižších strukturách policejního prezidia ale Husák potřebnou prověrku na stupeň tajné znovu získal a podle služebního zákona tak znovu nabyl i nárok na funkci v top managementu policie, ze kterého musel odejít.

Vytýkají mu vazby na podnikatele

Na uvolněné místo šéfa policie v Libereckém kraji usedne Husák formálně v neděli, už v pátek ale bude do této funkce ustanoven. Právu to potvrdil policejní prezident Martin Červíček. „Má potřebnou prověrku a splňuje tak všechny požadavky,“ poznamenal prezident.

Červíček přitom podle zákulisních informací Práva odmítl Husákovi svěřit do rukou zpátky ochrannou službu, když na funkci jejího šéfa místo něj nedávno jmenoval Husákova někdejšího zástupce a bývalého dlouholetého ředitele protidrogové centrály Jiřího Komorouse.

Na otázky, zda svůj návrat do nejvyššího managementu policie vnímá jako očištění svého jména, sám Husák neodpověděl. Jeho kritici mu dlouhodobě vyčítají úzké vazby na pražské podnikatelské prostředí v čele s Janouškem.

O jejich vzájemných kontaktech se začalo ve větší míře mluvit před dvěma lety, kdy byly zveřejněny fotografie ze schůzky Janouška s dalším vlivným zákulisním hráčem Tomášem Hrdličkou a pražskými politiky ODS Pavlem Bémem, Rudolfem Blažkem a Milanem Richterem. Husák svou účast na schůzce vysvětloval tak, že šel náhodou kolem a stavil se jen na jednu kolu.

Právě tehdy přitom nabídl Husák Lessymu svou rezignaci, ale ten ji tehdy odmítl. Přijal ji nečekaně až rok nato, když policie čelila kritice kvůli zpackanému policejnímu zákroku po Janouškově nehodě, při které v opilosti srazil autem ženu. Kvůli této nehodě stojí nyní Janoušek před soudem.

Velel pražské a cizinecké policii

Husák patří ke stálicím policejního managementu, kromě ochranné služby řídil v minulosti i pražskou nebo cizineckou policii. Na absolutní vrchol vystoupal v roce 2005, kdy ho tehdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD) jmenoval policejním prezidentem.

Na nejvyšší funkci pak Husák rezignoval o dva roky později za ministrování Ivana Langera (ODS), a to poté, co se veřejně propírala podezření z úniků informací v některých kauzách nebo jeho problematické osobní vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám