Hlavní obsah

Byla to standardní privatizace, opakoval Sobotka u soudu k OKD

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při pátečním výslechu u soudu v kauze OKD několikrát zdůraznil, že se jednalo o standardní privatizaci. Upozornil na to, že stát podíl prodal už před 13 lety a ne vše si pamatuje. Obvodní soud pro Prahu 2 si Sobotku předvolal, protože v době privatizace byl ministrem financí. Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka vypovídá před soudem.

Článek

Sobotka před soudem vypovídal dvě hodiny. Kvůli kontroverzní privatizaci OKD čelí premiér dlouhodobě kritice, jakékoli pochybení však odmítá.

„Postupovali jsme standardním způsobem. Byly to standardní procesy, které jsou spojeny s prodejem podílů státních společností,” uvedl před soudem Sobotka k privatizaci OKD.

Sobotka prohlásil, že akcie těžební společnosti byly prodány za vyšší cenu, než uváděl posudek. Cena podle něj byla rovněž vyšší než částky jiných nabídek nebo doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Přísedící se Sobotky například ptal, zda měl informace, že na zpracování posudku k prodeji podílů uhelné společnosti nebyl dostatek času. Že lhůta na zpracování byla krátká, kritizovali někteří experti.

„Byl jsem finálním adresátem. Dokumentace byla zpracovávána na Fondu národního majetku. Já jsem dostával konkrétní výstupy. Nejsem si vědom toho, že bych byl informován, že by byl potřeba nějaký další čas,“ odpověděl Sobotka.

„Je to už 13 let”

Řekl také, že když privatizace probíhala, neměl pochybnosti o tom, že Fond národního majetku neplnil funkci, kterou měl. Nejednalo se o první privatizaci. „Neměl jsem důvody pochybovat o profesionální práci Fondu národního majetku,“ podotkl.

Premiér během výpovědi několikrát zdůraznil, že prodej podílů probíhal před třinácti lety a že si některé věci nemůže pamatovat.

Údajná škoda je skoro šest miliard

V aktuální trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starost. Škoda způsobená státu činí údajně podle obžaloby nejméně 5,7 miliardy korun.

Vinu však popírají a již dříve při výpovědích u soudu uvedli, že prodejní cenu při privatizaci OKD nedomlouvali oni, nýbrž tehdejší ministr průmyslu Milan Urban a právě šéf resortu financí Sobotka.

Šestačtyřicetiprocentní státní podíl v OKD získala v září 2004 firma Karbon Invest. Podíl od ní vzápětí koupil podnikatel Zdeněk Bakala.

Sobotka: Před soudem by měli stát jiní

Poté, co Sobotka po dvou hodinách odešel z jednací síně, řekl, že ho mrzí, že před soudem nestojí někdo jiný. „Před soudem není ten, kdo v roce 1996 rozhodl, že stát přišel o majoritu. Před soudem nejsou ti, kdo z OKD po roce 2004 vytahali obrovské finanční prostředky,” prohlásil.

Dodal, že v roce 1996 naprosto bez jakéhokoliv důvodu Fond národního majetku snížil podíl státu v OKD z více než 50 procent na 46 procent.

Kdo by měl konkrétně před soudem stanout, říct nechtěl. „Nejsem ten, kdo by to měl řešit. To bylo v roce 1996 za Klausovy vlády. Tehdy naprosto neuvěřitelně si stát sám sebral akcie v OKD. Po roce 2004 majitelé, kteří měli OKD, si z něj vytahali finanční prostředky. Tím by se měla zabývat policie,” řekl pouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám