Hlavní obsah

Byla to hloupá demonstrace síly, zhodnotil razii v ČT Vondra

Novinky, jim

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se v neděli distancoval od chování vojenských policistů při pátečním zásahu v budově České televize. Podle něj to byla velmi hloupá demonstrace síly a kvůli tomu se také rozhodl odvolat lidi zodpovědné za razii. V Otázkách Václava Moravce v ČT ovšem vysvětlil, že ačkoli fakta uvedená v kýženém dokumentu byla odtajněna, listina, již zveřejnil reportér Karel Rožánek, odtajněna nebyla.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„Byla to hloupá, hloupá a ještě jednou hloupá demonstrace síly a nebudu ji podporovat,“ uvedl Vondra. Zdůraznil ale, že situaci kolem zveřejnění kopie dokumentu, kterou Rožánek ukázal na kameru, je nutné prošetřit. Dokument totiž sice odtajněn byl, a Vondra jej v ČT ukázal, ale daná kopie odtajněna nebyla a v době jejího úniku musela být stále ve stupni důvěrné.

„Do vyšetřování zasahovat nemůžu, ani nebudu, ale není možno únik informací nevyšetřovat,“ dodal Vondra a redaktorovi připomněl, že ani ČT v roli účastníka v trestním řízení nemůže vystupovat jako arbitr sporu. ČT podala kvůli razii trestní oznámení. [celá zpráva]

Šéf vojenské policie o způsobu zásahu netušil

Ministr zatím ponechal nezodpovězenu otázku, zda odvolá šéfa VP Vladimíra Ložka z funkce. Podle něj Ložek manažersky selhal, protože ani nevěděl, s jakou razancí se rozhodla VP při prohledávání kanceláří ČT postupovat, a proto jej postavil mimo službu. O jeho odvolání ovšem hodlá jednat ještě se sněmovním bezpečnostním a branným výborem. Od nynějška však Ložek nijak nemůže zasahovat do práce VP, tudíž ani do nynějšího šetření úniku informací.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Na snímku je pohled do kanceláře redaktora Karla Rožánka, kterou policisté prohledávali.

Vondra připomněl, že VP dosud vyšetřila spoustu důležitých případů včetně deliktů hospodářské kriminality nebo třeba skandál kolem nacistických znaků užívaných vojáky v Afghánistánu. Na otázku, jak daleko je VP v případu nákupu předražených autolékárniček, který se už táhne delší dobu, Vondra odvětil, že VP vyšetřila, co měla a zbytek je na protikorupční policii.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Policisté nakládají pytle s dokumenty zabavenými v kanceláři redaktora České televize Karla Rožánka.

Ministerstvo by do budoucna chtělo zabránit podobným případům jako byla razii v ČT v rámci širší reformy armády. V současnosti se vláda chystá projednat generální inspekci policejních sborů a kauza VP se podle Vondry také dostane na přetřes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám