Hlavní obsah

Byl to apokalyptický zážitek, řekl ředitel nemocnice v Hodoníně

Jako na válečném poli to vypadalo v Nemocnici TGM v Hodoníně podle jejího ředitele Antonína Tesaříka poté, co ve čtvrtek večer udeřilo na několik obcí v okolí tornádo. Desítky zraněných přiváželi záchranáři, hasiči, ale i rodinní příslušníci či sousedi. Jeden člověk v hodonínské nemocnici zraněním podlehl, zatím má být obětí pět, s různými zraněními je v péči zdravotníků 45 lidí včetně tří dětí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Záběry v Lužici ze dne, kdy se obcí prohnalo tornádo

Článek

„Pokud to mám popsat, tak to byl děsivý, neskutečný až apokalyptický zážitek. Nikdo z nemocnice něco takového nepamatuje. Měli jsme tu třeba hromadné dopravní nehody, ale tohle nikdo nezažil a snad už to ani nikdy nezažije,“ bylo z ředitelova hlasu znát pohnutí ještě druhý den dopoledne.

V Lužicích zemřela při tornádu těhotná žena

Krimi

Nemocnice sice ihned aktivovala traumaplán, který stanoví přesný postup pro příjem a třídění pacientů podle jejich zranění. Natrénovaný postup ale hned na začátku zkomplikoval fakt, že kvůli popadaným stromům se mnozí ze zdravotníků nedokázali do nemocnice dostat. „Řešili jsme to operativně, svolávali jsme všechny zaměstnance, kteří byli ve městě. Kdo mohl, přiběhl pěšky nebo přijel na kole,“ ocenil Tesařík.

Beznaděj, šok

Mezi osmou a devátou hodinou večer drama v nemocnici vrcholilo s přílivem desítek zraněných. „Bylo to doslova jak na válečném poli. V prostorech našich ambulancí byli zakrvácení lidé, krev byla na zemi, na lůžkách, na sedadlech, prostě všude. Do toho nářek, beznaděj, zoufalství a šok v očích zraněných lidí,“ popsal scény do té doby známé snad jen z filmů ředitel.

Ruku v ruce s neštěstím šla ale i obrovská solidarita mezi lidmi. „Byla to noc neskutečných příběhů, solidarity i neštěstí. Jednoho zraněného nemohli dovézt kvůli popadaným stromům přes cestu. Další lidi proto přijeli autem z druhé strany, zraněného přenesli přes stromy, naložili do dalšího auta a jeli k nám. Naši zdravotníci pomáhali bez ohledu na to, že sami pocházeli z obcí, které to tvrdě zasáhlo, a nevěděli, jak jsou na tom jejich rodiny či obydlí. Viděl jsem tu zraněné z Mikulčic, odkud sám pocházím. Byl to děsivý obraz neštěstí trvající pár hodin,“ přiznal Tesařík.

Stát lidem poskytne peníze i dřevo na krovy

Domácí

Okolo půlnoci největší nápor pacientů ustal, záchranky ale vozily jednotlivé zraněné ještě celou noc. Ráno se pak do ambulancí dostali lidé s drobnějšími poraněními mířící hlavně na rentgen, kteří se večer ošetřili sami nebo jim pomohli lékaři bydlící v zasažených obcích. Zprávy z noci hovořily v nemocnici téměř až o dvou stovkách zraněných, nakonec ale podle ředitele bylo ošetřeno přes osm desítek lidí.

Lékaři ošetřili hlavně zlomeniny včetně těch otevřených, tržné a řezné rány, museli ale řešit i zlomeninu lebky nebo těžké poranění hrudníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám