Hlavní obsah

Bush dorazil na Pražský hrad

PRAHA

Americký prezident George W. Bush zahájil v úterý v deset hodin na Pražském hradě svůj oficiální program návštěvy České republiky. Na Pražském hradě ho společně přivítali prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek.

Článek

Oba prezidenti s manželkami přihlíželi slavnostní přehlídce Hradní stráže a po vyslechnutí americké a české státní hymny se odebrali do jednacích prostor Pražského hradu. Mluvit se bude především o plánu umístění americké radarové základny v Brdech.

Politici ale nepředpokládají, že by setkání otázku, zda v ČR radar bude nebo ne, vyřešilo. Řeč by se mohla stočit i na případné zrušení víz ze strany USA.

Uvítání amerického prezidenta na Pražském hradě se zúčastnili též ministři Topolánkova kabinetu. Na snímku dělá ministryně obrany Vlasta Parkanová závětří ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi, aby si mohl zapálit dýmku. Vpravo přihlíží Alexandr Vondra. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Kromě prezidenta a premiéra se Bush setká i se šéfem opozice Jiřím Paroubkem, jehož strana ČSSD se staví proti umístění radaru. Setkání proběhne odpoledne v hotelu Hilton, v němž je Bush podle všeho ubytován.

Odpoledne Bush promluví na konferenci o demokracii a bezpečnosti v Černínském paláci. Podle Bushova poradce pro otázky národní bezpečnosti se prezident zmíní mimo jiné o známkách omezování svobod v Rusku a Číně.

Ve svém proslovu se Bush pokusí o inventuru toho, "kam jsme dospěli v agendě svobody a v agendě demokratizace", naznačil Stephen Hadley. "Trochu pohovoří o výzvách prosazování demokracie v zemích - zvláště ve velkých zemích, s nimiž máme komplexní vztahy a mnoho zájmů - v zemích, jako jsou Rusko a Čína," dodal.

Česko Bush opustí v úterý kolem šesté hodiny odpoledne. Odjede na summit G8 do Německa. Po jeho skončení navštíví ještě Polsko, Itálii, Vatikán, Albánii a Bulharsko.  

Program šéfa Bílého domu
10:10slavnostní uvítání na hradním nádvoří
jednání s Klausem a Topolánkem
11:25tisková konference
12:00slavnostní oběd pro 150 hostů na Hradě
16:15projev George W. Bushe v Černínském paláci
18:00odlet do Německa

Prezidentova manželka Laura, která jej doprovází, si v úterý Lobkovickém paláci prohlédne sbírku obrazů z majetku šlechtické rodiny Lobkoviczů. Spolu s manželkou českého prezidenta Livií Klausovou si Bushová prohlédne i Jižní zahrady pražského hradu a Strahovský klášter. Okolí těchto míst bude uzavřeno.

Pražská doprava je ochromena

V souvislosti s Bushovou návštěvou je omezena doprava v hlavním městě, a to především v okolí Pražského hradu. V noci a ráno nebyla průjezdná Hlávkova ulice a okolí hotelu Hilton, kde přespala Bushova delegace a pravděpodobně i prezident. Kolem hotelu vyrostly mřížové zátarasy a v jeho okolí jsou desítky policistů.

Místa, která jsou v Praze kvůli Bushově návštěvě částečně či úplně uzavřena.

Do pozdních odpoledních hodin má být uzavřeno okolí Pražského hradu a v jeho okolí je nutné počítat i s přerušením provozu městské hromadné dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám