Hlavní obsah

Budeme řešit Kosovo, řekl Babiš po schůzce se Zemanem

Novinky, zpe
Lány

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce řešit uznání Kosova s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Babiš to řekl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Zeman se minulý týden nechal slyšet, že hodlá zjistit, zda by bylo možné odvolat uznání Kosova.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Článek

Pravidelná schůzka Babiše a Zemana trvala zhruba hodinu a půl. Politici na ní probírali v pondělí schválený státní rozpočet a zahraniční politiku.

„Pan prezident se odvolává na usnesení Sněmovny za Topolánkovy vlády, aby neuznávala Kosovo. Tohle budeme řešit na koordinační schůzce pro zahraniční politiku,“ uvedl Babiš.

Na otázku, zda Babiš vylučuje nějakou změnu ohledně uznání Kosova, odpověděl: „To neříkám. S panem prezidentem jsem o tom diskutoval. Pan prezident říká, že ta naše pozice byla i z toho titulu, že jsme byli dva týdny v NATO, že to bylo nějaké politické rozhodnutí, ale že jeho názor na to uznání Kosova je negativní,“ řekl Babiš.

Zeman minulý týden po jednání se svým srbským protějškem Aleksandrem Vučićem v Bělehradě uvedl, že hodlá zjistit, zda by bylo možné odvolat uznání Kosova.

Babiš se Zemanem se okrajově dotkli také zrušeného trestního stíhání premiéra kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš prohlásil, že s prezidentem počkají na přezkum nejvyššího státního zastupitelství.

Prezident už začátkem září Babišovi k zastavení trestního stíhání poděkoval.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Andrej Babiš při setkání v Lánech

Reklama

Výběr článků

Načítám