Hlavní obsah

Bude "trest smrti" platit i pro politické strany?

– Praha
Právo, rsk

Bude zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který tento týden schválili poslanci, i bičem na partaje? Někteří odborníci se domnívají, že politické strany nemají mít jiné postavení než firmy, jiní zase míní, že partaje mají ze zásady zvláštní postavení.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Česko má za sebou skandály stran včetně podezření z korupce, černých kont či praní špinavých peněz. Otázka tedy je, zda příště kvůli korupci bude moci před soudem kromě jednotlivých aktérů stanout i právnická osoba typu politické strany.

Experti se shodují, že stranám budou hrozit pokuty a sankce a podle některých z nich zákon umožní ve zvlášť závažných případech ji rozpustit.

Odborník na trestní právo Jaroslav Fenyk uvedl, že ze zákona má výjimku jen stát, mezinárodní organizace a obce a kraje při výkonu veřejné moci.

„Zrušení je nejpřísnějším trestem, to je na úrovni trestu smrti. Dalo by se o něm pomýšlet jen v nejzávažnějších případech, samotný zákon zmiňuje sedm jiných, mírnějších opatření. V ČR také můžete přeci někoho potrestat za kapesní krádež, ale to neznamená, že dostane doživotí,“ řekl Právu.

„Při ukládání trestu navíc soudce musí brát v úvahu další okolnosti, tedy například že jde o politickou stranu a jaký by to mohlo mít dopad,“ dodal.

Pavel Mates ze Západočeské univerzity se domnívá, že strana by neměla mít zvláštní postavení v rámci zákona a že tedy - podobně jako firma - může být v nejzávažnějších případech rozpuštěna.

„Nevidím důvod, proč by strana, která by se dopustila kriminálních zločinů, například pletichami proti veřejným zakázkám, neměla být zákonem postižitelná. Ale při konkrétním případě to bude na soudu, aby případnou sankci posoudil,“ řekl Právu.

„Rozpuštění by bylo protiústavní“

Naopak ústavní právník Jan Wintr se domnívá, že ač je zákon v některých ohledech velmi razantní, případné rozpuštění strany a zákaz její činnosti bylo protiústavní.

„Nový zákon zrušení politické strany sice výslovně nevylučuje, ale sdružování v politických stranách je chráněno ústavou. Ke zrušení stran a hnutí může dojít jen ze zvlášť závažných důvodů,“ řekl Právu a dodal: „Navíc existuje nebezpečí, že by tak mohlo docházet k perzekucím určitých politických směrů.“

Wintr doplnil, že norma podle něj neovlivní klasickou cestu, jakou se partaj či hnutí může rozpustit - tedy aby o zrušení na návrh vlády rozhodoval Nejvyšší správní soud.

„Stranám bude podle mě možné dávat pokuty a ukládat sankce. Ale uplatňovat pasáž o zrušení právnických osob na politické strany, myslím, nelze,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám