Hlavní obsah

Bublan nařídil kvůli tragédii v Polsku kontrolu budov v ČR

Právo, ČTK, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V souvislosti se sobotní tragédií v polských Katovicích v pondělí český ministr vnitra František Bublan nařídil hasičům kontroly větších budov a obchodních center, na kterých se ještě drží sníh. V Ostravě už kontroly začaly z popudu tamějšího magistrátu.

Článek

V Ostravě v pondělí začali kontrolovat střechy velkých budov pracovníci oddělení stavební policie magistrátu společně se strážníky městské policie. "Hasičský záchranný sbor dal k dispozici techniku," uvedla Karolina Konečná z ostravského magistrátu. 

Na možné nebezpečí kvůli velkému množství sněhu na některých střechách upozornili starostové jednotlivých ostravských obvodů. "Starostové upozornili i na objekty ve vlastnictví města, jejichž střechy mohou být ohroženy," poznamenala Končená. Primátor Aleš Zedník (ČSSD) doporučil všem správcům a majitelům rozlehlých objektů, aby sníh ze střech průběžně odklízeli.

"V souvislosti se zřícením střechy výstavního pavilonu v Katovicích v Polsku primátor opakovaně vyzval správce objektů v majetku města, aby i nadále odstraňovali ze střech zledovatělý sníh. Zároveň doporučil všem vlastníkům nemovitostí, zejména pak s rovnými střechami, aby je podle svých možností zbavovali sněhové zátěže a zabránili tak jejich možnému zřícení," dodala Konečná. V Ostravě během letošní zimy na přelomu roku napadlo více než 70 centimetrů sněhu.

Kontroly potrvají měsíc

V Polsku se pravděpodobně právě pod tíhou sněhu a ledu zřítila střecha veletržní haly, v jejíchž troskách podle upřesněných zpráv zahynulo 62 lidí. [celá zpráva] Mezi nimi byli pravděpodobně tři Češi. Kontroly, které nařídil ministr Bublan, potrvají zhruba měsíc.

"Rozhodl jsem o tom, aby hasiči prováděli preventivní prohlídky u těch budov, které by mohly být případně také ohroženy velkým množstvím sněhu v České republice. Budou to všechny velké haly, obchodní domy, zkrátka tam, kde bude vyhodnoceno, že by mohlo dojít k nějaké destrukci," podotkl Bublan. Dodal, že kontroly se uskuteční ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu.

"Kontroly hasičů budou zaměřeny na dodržování únikových cest z budov. Týkají se těch objektů, kde se shromažďuje větší množství osob, především pak obchodních, sportovních a jiných zařízení, u kterých je rovná střecha a na nichž leží větší sněhová vrstva," doplnil ministra mluvčí hasičů Petr Kopáček.

Kontroly se podle ministra týkají především výše položených oblastí a míst, kde se sníh i nadále drží ve větším množství. "Budou to možná desítky i stovky objektů," řekl Bublan.

Ministr má obavy, že by se podobná tragédie jako v Polsku mohla stát i v ČR. "Není to první případ a je vidět, že konstrukce jsou stavěny možná na nějaké jiné podnebí," doplnil. V ČR se v posledních týdnech několik střech pod tíhou sněhu zřítilo, šlo však o menší objekty a havárie si nevyžádaly oběti. Největší nehoda se stala začátkem ledna, kdy nevydržela nápor sněhu střecha supermarketu Lidl v Ostravě.

Mluvčí hasičů neupřesnil, kolika budov se kontroly mohou týkat a kolik hasičů se jich zúčastní. "Je to ale pro nás v tuto chvíli priorita, preventivní akce bude probíhat celý měsíc. Chceme tím apelovat na majitele budov, aby dodržovali své povinnosti," konstatoval Kopáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám