Hlavní obsah

Bruselští úředníci kontrolují projekty v ústeckém dotačním úřadě

Právo, ape

Deset vybraných projektů začali kontrolovat úředníci Evropské komise v pondělí ráno v sídle Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. Na kontrole deseti projektů vybraných z 35, které prověřoval audit společnosti Deloitte Advisory a u řady z nich našel pochybení, by se mělo podílet celkem zhruba 10 lidí včetně zástupců ministerstva financí. Kontroloři se mají zdržet až do pátku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Denně by úředníci měli kontrolovat dva projekty, přítomní by měli být i žadatelé o dotace.

„Kontroloři přijeli krátce po deváté hodině a chvíli nato začali s kontrolou. Odhadujeme, že tu budou dnes tak do 17 hodin," řekla Právu mluvčí dotačního úřadu Marcela Klíchová.

Audit firmy Deloitte nejprve konstatoval pochybení u téměř všech z 35 namátkou kontrolovaných projektů v ROP Severozápad. Po tvrdé kritice úřadu některá svá hodnocení zmírnil. Z projektů si nyní bruselští úředníci vybrali deset ke kontrole a nějaké náhradní, kdyby stihli víc.

Už v pátek na dotační úřad přišli vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zapečetili všechny kanceláře a v sobotu si pak odnesli dokumenty ke čtyřem projektům. Úřad tvrdí, že na žádný z nich nešla zatím ani koruna dotací.

Podobnou razii zažil úřad už loni v březnu, kdy byl zadržen tehdejší ředitel úřadu Petr Kušnierz. Ten byl s dalšími šesti lidmi obviněn z korupce, případ od loňského podzimu projednává ústecký krajský soud. Verdikt by mohl vynést ještě v tomto měsíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám