Hlavní obsah

Brožová opět žaluje Klause u Ústavního soudu

Právo, jt
PRAHA

Předsedkyně Nevyššího soudu (NS) Iva Brožová podala k Ústavnímu soudu žalobu na prezidenta Václava Klause. Nesouhlasí totiž s tím, že jmenoval místopředsedou NS někdejšího ministra spravedlnosti a kandidáta na prezidentský post Jaroslava Bureše.

Článek

"Podala jsem tzv. kompetenční žalobu, protože jsem přesvědčená, že prezident překročil své pravomoci, když pana Bureše jmenoval místopředsedou soudu," řekla včera Právu Brožová.

Ta v této souvislosti vidí problém v odlišném výkladu ústavy a zákona o soudech a soudcích. Zatímco první úprava umožňuje jmenovat více místopředsedů NS, ta druhá naopak jen jednoho. NS už přitom jednoho místopředsedu má.

"Ústava sice prezidentovi přiznává právo jmenovat místopředsedy NS, ale zároveň zakotvuje pravidlo, že státní moc lze vykonávat jen na základě a v mezích zákona. A zákon o soudech a soudcích počítá pouze s jedním místopředsedou," vysvětlila svůj postoj Brožová.

Podle expertů je Burešovo jmenování v pořádku

Odborníci, včetně dosavadního místopředsedy NS Pavla Kučery, s ní však nesouhlasí, se jmenováním Bureše se ztotožnil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Obrátit se na Ústavní soud může každý, bude nyní na něm, aby posoudil, kdo má pravdu," komentoval krok Brožové bez dalších podrobností mluvčí Hradu Petr Hájek.

Klaus jmenování Bureše zdůvodňoval především tím, že tehdejší jediný náměstek Kučera několik měsíců kromě své funkce zastupoval i Brožovou, která je po květnové autonehodě v pracovní neschopnosti.

Brožová včera uvedla, že by se do práce ráda vrátila co nejdříve. "Doufám, že se tak stane ještě v první polovině prosince," řekla předsedkyně NS. Zároveň dodala, že svůj post dobrovolně opouštět nehodlá; k rezignaci ji přitom nedávno vyzval např. předseda soudcovské unie Jaromír Jirsa. Změna ve funkci šéfa NS by mohla prospět i podle ministra Pospíšila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám