Hlavní obsah

Brno se na víkend stává Mekkou motorkářů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Karavan nebo dodávka, velký party stan, staré kanape nebo aspoň sada plastových židlí, nafukovací bazének, lednice, výkonná hudební aparatura a spoustu alkoholu. S takovým vybavením dorazily do kempů v okolí Masarykova okruhu tisíce fanoušků kolotoče závodů motocyklového mistrovství světa, který o víkendu zakotvil právě v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Brno se na víkend stává Mekkou motorkářůVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kemp Start v bezprostřední blízkosti okruhu patří mezi oblíbená místa nadšenců jedné stopy. „Nejvíc je tu asi Poláků, Slovinců, Němců a Rakušanů, ale je tu vlastně smíchaný celý svět. Oproti minulým ročníkům je tu asi o deset procent lidí míň, ale to se ještě může v průběhu víkendu změnit. Je možné, že některé fanoušky odradila od plánování cesty nejistota okolo toho, jestli si tu Velká cena vůbec pojede, vždyť jasno bylo vlastně až v červnu,“ řekl Právu v pátek po obědě vedoucí kempu Leoš Jelínek.

Rozlehlým travnatým prostranstvím kempu se nesla kakofonie zvuků od dunění výkonných aparatur, přes zpěv lidových písní alkoholem očividně posilněných německých fanoušků po túrování motorek. A nejenom motorek, návštěvníci si s sebou přivezli nejen nejrůznější podomácku vyrobené bizarní stroje, kterými se prohánějí po areálu, ale také vymontované motory určené k dělání co největšího randálu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Čím bizardnější vozítko, tím větší zábava aneb v kempu se fanoušci pohybují na neobyčejných strojích.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Číslo 46 se spojením „The doctor“ ukazuje, že několikanásobný mistr světa Valentino Rossi zůstává miláčkem fanoušků.

Ne všichni fanoušci v kempu ale pojali prodloužený víkend jako příležitost k nevázanému veselí. Poněkud stranou od největšího frmolu našel svoje místo i pár z Velké Británie. „Před lety jsem tu byl s kamarády na motorce, ale teď už by to můj zadek nezvládl, jet přes půl Evropy,“ přiznal šedesátník Ian. „Takže místo motorky jsem vzal auto a manželku. Prostředí kempu nám nevadí, aspoň zavzpomínáme na dobu, kdy jsme byli taky mladí a hluční,“ dodal s úsměvem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Túrování motorů patří k oblíbené kratochvíli v kempu.

O poznání větší klid panoval pak v samotném Brně. Že se v bezprostřední blízkosti moravské metropole koná mistrovství světa, připomínaly jen ojedinělé hloučky fanoušků snadno rozpoznatelných díky kšiltovkám či tričkům s čísly svých motocyklových „bohů“.

Příjezd desítek tisíc fanoušků do Brna byl v pátek bez větších komplikací, největší problémy mohou podle policistů nastat v neděli odpoledne po skončení závodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám