Hlavní obsah

Babiš: V Česku není systémový problém, evropské peníze se rozdělují transparentně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropské peníze se v České republice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozdělují transparentně. Na pondělní tiskové konferenci při příležitosti návštěvy předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové v Praze řekl, že nemá pocit, že by od jeho vstupu do vlády mělo Česko systémový problém i s ohledem na střet zájmů.

V Česku není systémový problém, evropské peníze se rozdělují transparentně řekl Andrej BabišVideo: ČTK

 
Článek

„Evropské peníze se v České republice rozdělují transparentně, nejsou tu žádné systémové chyby. Nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém,” řekl premiér.

180 miliard pro Česko? Zabraňte střetu zájmů, jinak nezaplatíme, vzkázal Brusel

Ekonomika

Evropská komise v pondělí schválila český národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Plán podle komise splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria, české úřady však budou muset zabránit možnému premiérovu střetu zájmů, aby mohla země inkasovat všechny peníze.

„Nastavujeme doporučení pro každou zemi tím, že zavádíme klíčové milníky, které zajistí, že dojde k naplnění určité fáze reformy. Český plán má také klíčové milníky, které vylučují střet zájmů. Tyto milníky musejí být splněny do té doby, než bude vyplacena první velká částka,” potvrdila von der Leyenová.

Von der Leyenová je v Praze. Přivezla 180 miliard

Ekonomika

Česko pak podle Evropské komise splnilo veškerá zásadní kritéria, podle nichž má být například 37 procent peněz určeno na klimaticky šetrné projekty a 20 procent na digitalizaci.

Babiš: Plán prospěje všem

Premiér k plánu v pondělí řekl, že byl sestaven tak, aby z něj měli prospěch všichni. „Plán přinese lepší komunikaci s úřady, elektronizaci zdravotnictví, bezpečné cestování na železnicích či podporu digitálních dovednostní ve školách a modernizaci,” uvedl také.

Babiš v pondělí dopoledne uvítal předsedkyni EK v budově Státní opery, při jejíž nedávné miliardové rekonstrukci byly využity nové technologie.

TK po jednání premiéra Babiše s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der LeyenovouVideo: ČTK

Von der Leyenová, která již se schválenými plány objela více než polovinu členských zemí EU, s premiérem měla probrat také podrobnosti české strategie či vyhlídky na oživení české ekonomiky.

Vláda schválila Národní plán obnovy

Ekonomika

Česko by kromě přímých dotací ve zmíněné výši mohlo z fondu získat i výhodně úročené půjčky.

Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Šest pilířů NPO
Digitální transformace27,8 mld. Kč
Ekologie, energetika, doprava85,2 mld. Kč
Vzdělávání a trh práce41,8 mld. Kč
Instituce, regulace, podpora podnikání10,9 mld. Kč
Výzkum, vývoj, inovace13,2 mld. Kč
Zdraví a odolnost obyvatelstva12,4 mld. Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám