Hlavní obsah

Bradáčová podala kárnou žalobu na podřízeného žalobce, požaduje jeho odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala kárnou žalobu na podřízeného Jana Karabce a požaduje jeho odvolání z funkce. Žalobce se měl v pracovní době věnovat jiným činnostem a rovněž „měl působit“ na jiného státního zástupce, aby v jednom případu podnikl určité kroky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Článek

Karabec v minulosti působil jako náměstek tehdejšího pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, předtím byl na městském státním zastupitelství. Po nástupu Bradáčové pracoval jako řadový žalobce vrchního státního zastupitelství.

Kárný senát spojil ke společnému projednání dva podněty. Karabcovi je kladeno za vinu, že ve své pracovní době vytvořil několik desítek konceptů podání v právních věcech, které nesouvisely s plněním jeho pracovních úkolů.

„Navíc v jedné trestní věci měl působit na státního zástupce nižšího státního zastupitelství, aby v ní činil určité úkony. Navrhováno je odvolání z funkce státního zástupce,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Rozhodne se v dubnu

Kárné prohřešky státních zástupců řeší specializované senáty Nejvyššího správního soudu, stejně jako v případě soudců a soudních exekutorů. Mohou rozhodnout o zproštění žaloby, případně uložit důtku, srážky z platu anebo v krajním případě odvolat daného státního zástupce z funkce.

Rozhodnutí kárného senátu jsou definitivní. Řádný opravný prostředek neexistuje, možná je pouze ústavní stížnost bez odkladného účinku. Kárný senát se návrhem začne zabývat 15. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám