Hlavní obsah

Bradáčová na webu zveřejnila platy zaměstnanců VSZ. Sama bere 108 tisíc

– Praha
Novinky, val

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová zveřejnila v reakci na lednovou žádost neznámého občana výši platů všech zaměstnanců svého úřadu. Informovala tak i o své vlastní měsíční mzdě, která činí 108 200 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Žádost byla podána v polovině ledna, Bradáčová jí vyhověla o několik dní později. O tom, že se hrubé mzdy zaměstnanců pražského vrchního zastupitelství objevily na webu, informoval server E15.

Bradáčová zveřejnila mzdy několika desítek zaměstnanců pražského vrchního zastupitelství v abecedním pořadí (podívat se na něj můžete zde). Sama podle tabulky pobírá 108 200 korun měsíčně.

Vrchní státní zástupkyně uveřejnila mzdy v souvislosti se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Dlouhodobou kolizi práva na ochranu osobnosti a práva na informace rozsekl před dvěma lety Nejvyšší správní soud, který upřednostnil právo na svobodný přístup k informacím.

Svůj plat dlouho nechtěli zveřejnit například hradní vicekancléř Petr Hájek a tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Rozhodnutím soudu museli nakonec o své mzdě promluvit. Jakl loni pobíral 103 786 korun, Hájek 111 666 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám