Hlavní obsah

Bouřky hladiny zásadně nezvedly, situace se postupně zlepšuje

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v regionech, které byly v posledních dnech zasaženy povodněmi, se postupně zlepšuje. Třetí povodňový stupeň platil v úterý ráno již pouze na dvou místech na jihočeské Blanici. Na dalších pěti místech v regionu zaznamenali meteorologové druhý povodňový stupeň. Situaci nezhoršily ani bouřky s přívalovými dešti, které se na jihu Čech v pondělí večer přehnaly.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Cyklisté na silnici z Netolic do Bavorova, kterou zaplavila řeka Blanice.

Článek

Také na zbytku území se situace uklidňuje a hladiny toků klesají.

Třetí stupeň povodňové aktivity platil v úterý ráno již pouze na Blanici v Husinci a Heřmani. Druhého stupně stále dosahovala také Vltava v Českém Krumlově, Malše v Roudném, Stropnice v Borovanech a Otava v Písku. Na Vysočině byla na druhém stupni Šlapanka v Mírovce.

Přívalový déšť se prohnal napříč jihočeským krajem od východu k západu, zaměstnal proto hasiče na celém území regionu. Zaznamenali desítky zásahů, nejčastěji čerpání vody.

"Spadlo do 20 milimetrů srážek, nemělo by to způsobit výrazný vzestup hladin řek," řekla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová. Večer kulminovala Blanice v Putimi na Písecku, kde zaplavila 22 domů.

Na Moravě již jen první stupně

Na horním toku řeky Dyje platí od uplynulé noci na třech místech první povodňový stupeň, tedy bdělost. Přetrvává druhým dnem v obci Podhradí na Znojemsku. Nově bdělost nastala také na odtocích z Vranovské a Znojemské přehrady. Jejich hladinu vodohospodáři snižují, aby mohly v případě dešťů zachytit přívaly vod. Řekli to pracovníci dispečinku podniku Povodí Moravy s tím, že situace je zatím v celém regionu klidná. První stupeň platí také na Želetavce ve Vysočanech.

Také nad jižní Moravou se v pondělí večer přehnala bouřka. Kvůli silnému dešti byly vyplaveny desítky sklepů v Brně a okolí, na Hodonínsku a Znojemsku. Větší škody ale nevznikly.

V Moravskoslezském kraji platí první povodňový stupeň na třech místech na Opavě a na jednom na Bělé.

Až do středy platí pro většinu krajů výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami a doprovodnými jevy. Pro Jihočeský, Plzeňský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj navíc platí i riziko povodňového ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám