Hlavní obsah

Sesuvy půdy, spadlý podmáčený strop v baru. Hasiči bojují s následky lijáků

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, orh, mip, kov

Hasiči i v sobotu dopoledne hlásí výjezdy kvůli bouřkám a silným lijákům. Od pátku řešili zatopené silnice či spadlý podmáčený strop v baru, ve Vraném nad Vltavou na Praze-západ zkomplikovalo v sobotu ráno dopravu bahno na silnici. I v sobotu dopoledne mohou způsobovat problémy zvednuté hladiny menších toků. Meteorologové v sobotu varovali před extrémními lijáky v části Středočeského a Ústeckého kraje.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.6. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Hasiči ve středních Čechách měli do sobotního dopoledne zvýšený počet výjezdů hlavně kvůli popadaným stromům a zatopeným sklepům. „Stále nejvíce vyjíždíme na čerpání vody z níže položených míst. Nejvážnější situace zůstává v okrese Praha-západ. Celkem máme od včerejška 193 událostí z toho 145 technických pomocí,” uvedli hasiči v sobotu dopoledne.

Ve Vraném nad Vltavou u Prahy je nános kamení a půdy na místní silnici. Omezený je proto provoz některých spojů Pražské integrované dopravy, a to na linkách číslo 314, 338, 360, 361, 390 (podrobnosti zde).

Další sesuvy policie eviduje na silnici číslo 1157 v Černošicích u Prahy a v Trubíně na Berounsku

Následky bouřek likvidovali hasiči i v Ústeckém či Libereckém kraji. Čerpali vodu vytékající z kanálů kolem nádraží v Litoměřicích a Lovosicích, odklízeli větve spadlé na koleje či silnice.

V obci Slaná na Semilsku najel vlak do stromu. Nehoda se obešla bez zranění.

Meteorologové na sobotní dopoledne vydali varování před extrémně silnými lijáky pro část Středočeského (okresy Kralupy nad Vltavou a Slaný) a Ústeckého kraje (okresy Litoměřice a Roudnice nad Labem).

„Na Litoměřicku v uplynulých hodinách intenzivně pršelo, stanice v Doksanech zaznamenala přes 70 mm srážek. V oblasti Slaného a Kralup nad Vltavou se pohybují srážkové úhrny za poslední hodiny kolem 40 mm. V následujících hodinách bude déšť zvolna slábnout, napršet může ještě kolem 15 mm,” stojí v textu výstrahy.

Foto: HZS Libereckého kraje

Bouřky a vydatné deště způsobily problémy i v Libereckém kraji

V pátek vydatně pršelo hlavně na jihu Čech a v Praze. Nejvíce srážek spadlo podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do sobotních 4:30 v Praze - Komořanech (100,8 mm), na stanici Sedlice (80,3 mm), ve Strakonicích (77,7 mm), na Vráži (75 mm) a v Praze - Libuši (71,6 mm).

Nejintenzivnější srážky naměřili meteorologové na Boubíně (43 mm/30 min), ve Strakonicích (38,6 mm/30 min), ve Strážném (36,8 mm/30 min), na stanici Sedlice (36,6 mm/30 min) a v Černé v Pošumaví (35,7 mm/30 min).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ve Strakonicích byla kvůli dešti zatopená hlavní silnice za kruhovým objezdem od Českých Budějovic.

Pořádně se také při večerních bouřkách blýskalo. „Během pěti minut bylo naměřeno nad územím ČR a jeho blízkém okolím přes 2000 blesků,” uvedl ČHMÚ.

Vydatné srážky v pátek večer a v sobotu ráno zvedly hladiny některých menších toků (hlášení o povodňové aktivitě lze sledovat zde).

„Kolem 4:00 hod byl dnes překročen 3. SPA na Botiči v profilu Jesenice-Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří,” uvedli meteorologové v sobotu ráno s tím, že k vzestupu hladin na povodňové stupně došlo na většině malých toků v Praze a okolí.

Foto: ČHMÚ

Bouřky v pátek večer na radaru

Meteorologové předem varovali, že problémy s počasím lze čekat zejména na jihu Čech. Tamní hasiči měli v pátek večer v souvislosti s bouřkou desítky výjezdů především kvůli popadaným stromům a čerpání vody ze zatopených sklepů.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů také upozornila, že na řadě míst museli hasiči čistit ucpanou kanalizaci, protože voda v některých místech zaplavovala ulice.

Bouřky v Jihočeském kraji zasáhly především Strakonicko, Českobudějovicko, Českokrumlovsko a Prachaticko.

„Jednotky musely také pročišťovat propustky na střechách některých panelových domů v Českých Budějovicích a ve Strakonicích, kde voda protékala výtahovými šachtami,“ doplnila Matějů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ve Strakonicích byla kvůli dešti zatopená hlavní silnice za kruhovým objezdem od Českých Budějovic.

Také v Praze měli hasiči napilno. „V ulici Vinohradská spadla část podmáčeného sádrokartonového stropu v baru. Nikdo nebyl zraněn, prostor opustila asi stovka lidí,” uvedli pražští hasiči v pátek před půlnocí.

Hasiči v Praze odklízeli popadané stromyVideo: Hasiči Praha

Výstraha před silnými bouřkami byla vyhlášena pro většinu České republiky kromě menších oblastí na západě a na východě až do sobotní osmé hodiny ráno. Největší riziko se týkalo Čech, obzvlášť jihu, nad ránem meteorologové červený stupeň varování rozšířili i na Prahu a okolí, varování před bouřkami však už vypršelo.

Až do sobotního poledne platí výstraha před povodněmi.

Meteorologové zároveň upozornili, že podmínky po vydatných deštích teď budou nahrávat komárům.

V nočních bouřkách může spadnout extrémní množství srážek

Počasí

Vzdor silným dešťům na části území platí na východě a severozápadě ČR výstraha před zvýšeným rizikem požárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám