Hlavní obsah

Boj o rozhlas po 60 letech

– PRAHA

V sobotu ráno 5. května 1945 se z rádií po celém protektorátu Čechy a Morava ozvalo volání Československého rozhlasu o pomoc Praze. Právě výzvy rozhlasu odstarovaly Pražské povstání, ve kterém byl boj o budovu rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze jedním z nejvýznamnejších. Po 60 letech si bitvu připomněli Pražané při čtvrteční předpremiéře historické rekonstrukce.

Článek

Ve čtvrtek mohli diváci zhlédnout předpremiéru rekonstrukce bitvy v Balbínově ulici. V plném rozsahu se uskuteční v sobotu 7. května v 15 hodin. Historická ukázka si vyžádala uzavření okolních ulic pro dopravu. Nejen na Vinohradské třídě se tak tvořily kolony automobilů.

"Autentický záznam přenášený do okolních ulic zprostředkoval volání Českého rozhlasu o pomoc Praze. Povstalci vyvěsili na budově rozhlasu československou a americkou vlajku, ale pokus vyvěsit vlajky dalších spojenců Němci zmařili střelbou. Na rohu budovy rozhlasu byli postříleni civilisté. Z Balbínovy ulice se dostala do rozhlasu německá posila vojáků Waffen-SS, ale pak tam zaútočili čeští povstalci," uvádí na svých stránkách Český rozhlas. Do bojů o rozhlas se zapojili policisté, vojáci, ale také řada civilistů.

Další historická rekonstrukce čeká návštěvníky Prahy v neděli 8. května. V Bráníku. U autocampingu se uskuteční bojová ukázka pod názvem Barikáda 2005.

.: Němečtí vojáci hlídkují na ochozu budovy Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. Foto: NOVINKY/Michal Hrbek

.: Armádní volkswagen s německými vojáky krátce před tím, než byl na rohu Vinohradské a Škrétovy ulice zastaven českými povstalci. Foto: NOVINKY/Michal Hrbek

Více obrázků najdete ve fotogalerii.

Památník II. odboji příští květen

Památník II. odboji bude v parku na Klárově v Praze odhalen příští rok v květnu. Základní kámen bronzového díla od sochaře Vladimíra Preclíka poklepali již ve středu na místě zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), magistrátu a radnice Prahy 1.

Ve výběrovém řízení loni zvítězil sochař David Černý, který počátkem 90. let mj. přemaloval legendární tank číslo 23 v Praze 5 na růžovo, ale ČSBS se jeho návrh nelíbil. Nevoli vzbudily i některé jeho výroky v diskusi, která přípravu projektu provázela. Zakázku nakonec získal Preclík, jenž skončil na druhém místě.

Jeho návrh, který vytvořil s architektem Ivanem Rullerem, má podobu pahorku se žerdí a potrhanou českou vlajkou, jež je od 20. let 20. století výrazem naší svobody a symbolem státnosti.

"Je to relativně ohromný úspěch, i když jsme věřili, že se nám pomník podaří odhalit dnes," zhodnotil slavnostní akt místopředseda ČSBS Milan Gros, který před 60. lety působil v Nymburku, kde povstání vypuklo už 2. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám