Hlavní obsah

Blíží se příjemnější odběry? Bulovka zkouší testy ze slin, Blatný je nechce

Novinky, Dominika Jeřábková, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Nemocnici Na Bulovce se v pátek rozjelo zkušební kolo testování na koronavirus ze slin. Testy od české firmy Diana Biotechnologies podle klinických studií vykazují 90procentní citlivost ve srovnání s klasickými odběry z nosohltanu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jejich nasazení odmítá.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Standardně probíhají testy z nosohltanu, ale pokud s tím pacient souhlasí, tak může být test proveden i ze slin. Prozatím jde o zkušební testování,“ potvrdila Novinkám mluvčí nemocnice Mirka Kátriková.

Dodala, že první kolo je prozatím naplánováno do čtvrtka 26. listopadu.

Pod Bulovkou je podzemní nemocnice. Pro pacienty s covidem se však využít nemůže

Koronavirus

Bulovka je zároveň jediným zařízením, které prozatím nabídku české společnosti využilo.

Podle zakladatele firmy Václava Navrátila je teď hlavně potřeba, aby se zkušební testování brzy rozšířilo i na další odběrová místa včetně těch mimopražských. „Jednání probíhají, ale konkrétní lokace nechceme potvrdit dřív, než bude všechno dohodnuto,“ sdělil Novinkám šéf Diana Biotechnologies.

„Hlavně oddělit nakažlivé”

V současné chvíli podle Navrátila prokazují data zhruba 90procentní záchyt koranaviru v porovnání s klasickými stěry z nosohltanu. Jedním dechem ale dodal, že nižší citlivost nemusí nutně znamenat problém, ba naopak.

Zatímco klasické stěry často zachytí virus i ve chvíli, kdy člověk již není infekční, pokud se prokáže ve slinách, je podle něj velmi pravděpodobné, že je v těle stále aktivní. Z toho tak dále vyplývá, že je zároveň větší pravděpodobnost nakažlivosti.

„Primárním cílem není diagnostika, nýbrž odchycení lidí, kteří mohou někoho nakazit,“ vysvětluje Navrátil.

Rychlejší a levnější? 

Z dosavadních výsledků je také patrné, že testy ze slin nejsou ve srovnání s jinými metodami náchylné k falešně pozitivním výsledkům. Společně se zrychlením testování, které umožňuje vyhodnocení výsledků do jedné hodiny, a možnostmi velkokapacitního zpracování by tak mohly umožnit snadné a dostupné plošné testování, včetně rychlého testování v provozech velkých firem.

Navrátil k tomu dodává, že pokud by se testování osvědčilo, je firma připravena začít obratem distribuovat testy po celé republice. „Chtěli bychom začít zavážet do konce roku a následně to snad půjde rychle,“ uvedl.

Povinné testy budou od pondělí i z Lotyšska a Litvy, z Irska už ne

Koronavirus

A i přesto, že by mohla nová metoda zároveň umožnit snížení ceny testu, konečné slovo budou mít podle něj až odběrová místa. „Nákladově mají testy potenciál být několikanásobně levnější. Cena by se mohla pohybovat i kolem pár set korun, ale bude záležet na konkrétní laboratoři,“ řekl Navrátil.

Blatný je zatím proti 

Nad využitím testů ze slin ale již dříve pochyboval nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci minulý týden prohlásil, že testování ze slin není v ČR na pořadu dne.

„U testů ze slin se nepodařilo prokázat, že by přesnost a kvalita testování byly na takové úrovni, aby se daly použít. Od toho se upustilo a jednoznačně se preferují antigenní testy. Vyšetřování ze slin není na pořadu dne,“ sdělil novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám