Hlavní obsah

Blatný končit nehodlá

• Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nehodlá odstoupit z funkce. K jeho odvolání ve středu vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) prezident Miloš Zeman. Podle něj Blatný svým lpěním na nutnosti schválení ruské vakcíny Sputnik V ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) může za smrt pacientů. Zeman by uvítal i odchod ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), ani ten se k tomu nechystá.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Miloš Zeman a ministr zdravotnictví Jan Blatný v Lánech (archivní foto)

Článek

Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní využívané očkovací látky. To ve středu zopakoval i v České televizi.

„Sám neodstoupím. Trvám na tom, že Sputnik V musí mít před možným využitím v ČR souhlas EMA," citovala Blatného televize.

Stejný závěr ostatně přijali na nedávné schůzce nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana.

Prezident ve středu v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl, že skončit by měla i ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Odmítáním ruské vakcíny podle něj Blatný a Storová nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19.

Petříček: Nejsem prezidentův mazánek

Hlava státu by si přála rovněž konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Ani ten odcházet nemíní. Za svou prací si stojí a výměny ve vládě jsou podle něj dány jasně koaliční smlouvou.

Zeman ministrovi vytýkal údajné lobbování za využití nabídky nákupu vakcíny ze Spojených arabských emirátů. Petříček k tomu uvedl, že to byl návrh, který přednesl a na nějž dál nijak netlačil. „Nejsem asi prezidentův mazánek, proto se v řadě otázek neshodujeme,” poznamenal v ČT Petříček.

Ten už dříve poznamenal, že je zřejmě Zemanovi trnem v oku i kvůli dostavbě Dukovan.

Za Petříčka se postavil i jeho stranický šéf a vicepremiér Jan Hamáček, který hlavě státu připomněl, že o personálních otázkách kabinetu rozhoduje premiér, s přihlédnutím ke koaliční smlouvě.

„Pan premiér se mnou o ničem nehovořil,” uvedl Petříček. Podle ČT se Babiš chystá k tématu vyjádřit během středy.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám