Hlavní obsah

Blatný chce znovu posoudit rizikovost různých aktivit, některé by mohly zůstat povolené

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle svého šéfa ke konci roku posoudit rizika jednotlivých aktivit, jež jsou nyní v rámci protiepidemických opatření zakázány. Po přezkoumání rizika by ty méně rizikové mohly zůstat za určitých podmínek povoleny, i když je tabulka PES teď zapovídá. Tabulka by se podle toho mohla upravit.

Foto: ČTK

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 27.11.2020

Článek

Na páteční tiskové konferenci to uvedl šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že ke konci roku se také počítá se změnou metodiky započítávání antigenních testů a změně hodnocení rizikového skóre.

Kde se lidé nejvíce nakazili? Statistika je u drtivé většiny lidí bezradná

Domácí

„Budeme dělat všechno pro to, abychom byli schopni kvalifikovat riziko jednotlivých aktivit. To by mohlo vést i ke změnám v tabulkách PES. Méně rizikové aktivity by tak mohly být umožněny," prohlásil ministr. Současně ale také upozornil, že není nakloněn dalším výjimkám.

Protiepidemický systém PES má pět stupňů pohotovosti, na něž jsou navázány balíky opatření ze všech oblastí – ekonomiky, kultury, školství, sportu či zábavy apod.

V součanosti v Česku platí čtvrtý stupeň, v rámci něhož by měly být podle původních tabulek zavřené obchody, služby, restaurace, ale i další volnočasové aktivity. Vláda nicméně rozhodla, že výjímečně mohou i v tomto stupni zůstat otevřené obchody a některé služby, například kadeřnictví.

Epidemie ale stále sílí a čísla dále narůstají, Blatný tak v pátek připustil, že by Česko mohlo zamířit i do nejhoršího, pátého stupně. Přesun se řídí hodnotou indexu rizika, který se vypočítává z řady parametrů, jako je například počet hospitalizací či reprodukční číslo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám