Hlavní obsah

Blanice je na třetím stupni, v Brně po deštích kolabovala doprava

Novinky, ČTK, pko, mh, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladina Blanice u Blanického mlýna na Prachaticku vystoupala na třetí povodňový stupeň. Lidé se nemají v řece koupat a jezdit na loďkách, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli zvýšené hladině řek jihočeští hasiči preventivně evakuovali tři skautské tábory. Problémy nastaly také v Brně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Silné čtvrteční deště v Brně.

Článek

Kromě Blanice je zvýšená hladina také na dalších jihočeských tocích: na druhém povodňovém stupni je Kremžský potok a na prvním stupni Zlatý potok, tedy toky mezi Prachaticemi a Českým Krumlovem.

„Z povodí Zlatého potoka bylo evakuováno 42 lidí, nikdo nebyl v přímém ohrožení života a nikdo nebyl zraněn. Spolupracují starosta obce Kralovice, profesionální jednotka z Prachatic a tamní dobrovolní hasiči," informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů, podle které nebyly tábory přímo ohroženy vodou, ale šlo o preventivní zásah.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky.cz s použitím mapy.cz a portal.chmi.cz

Problémy se neočekávají

Vzestup hladiny Blanice způsobily vydatné srážky. "Za posledních 24 hodin napršelo na území jižních Čech nejvíce v oblasti Blanského lesa a na Prachaticku v podhůří Šumavy. Do dnešního oběda jsme naměřili na stanici Ktiš až kolem 90 milimetrů srážek. Výrazně stouply hladiny toků v této oblasti," popsala situaci Kateřina Štěrbová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Srážky mají v následujících hodinách postupně slábnout, v pátek meteorologové očekávají už jen ojedinělé přeháňky.

Meteorologové nepředpokládají, že by Blanice mohla napáchat škody, protože srážky ustávají.

Voda v Brně

Problémy má také Brno, kde kvůli silnému dešti kolabuje doprava v centru města. Na několika místech se totiž vytvořily laguny. Neprůjezdná je například hlavní tepna Koliště a velké problémy jsou i u Výstaviště.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Voda v ulicích Brna.

Na Husovu ulici stekly ze Špilberku hlína a kameny, komunikace je průjezdná jen s obtížemi. Voda natekla i do nemocnice u sv. Anny, hasiči na několika místech čerpají vodu ze sklepů.

„Kanalizace nestíhá pobírat vodu. Zasahujeme v Mahenově knihovně, kde je zatopené nádvoří. Voda zatopila i část filozofické fakulty,“ popsal po poledni část zásahu mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Situace se zklidnila až po 14. hodině, kdy se déšť zmírnil. „S ustávajícími srážkami se začala lepšit i situace v dopravě a kolony se začínají pomalu rozjíždět. Byl to nárazový problém, kdy kanalizace nestačila odvádět vodu, zatopil se viadukt na Kolišti a následně se ucpalo celé centrum města,“ shrnula policejní mluvčí Andrea Straková.

Lijáky potrápily i Pardubicko

Vytrvalý déšť začal v poslední červencový den dělat problémy i na některých místech Pardubického kraje. „Hned časně ráno zasahovali hasiči ve Svitavách-Lánech, kde byla zatopena ulice U Mlýna a hrozilo zatopení sklepů. V Litomyšli hasiči během dopoledne provizorně zajistili střechu domu, kde byla špatná izolace a zatékalo tam do místnosti. Střechu hasiči provizorně opravili pomocí igelitu,“ řekla Právu mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči ve Svitavách preventivně začali plnit pytle pískem a pokládali je ke dveřím domů. Řeka se ale udržela v korytu.

„Nebezpečně vypadal i rozvodněný potok v Radiměři. Bylo nutné postavit kolem potoka hráz z pytlů, aby se voda nevylila z rybníku. Bylo nutné také zajistit vodu, která se valila z pole na domky a zatopila sklepy. Voda během chvilky zaplnila sklepy domů do výšky 30 cm,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám