Hlavní obsah

Bitva u Slavkova opět skončila vítězstvím Francouzů

Právo, Novinky, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod návrším Santon poblíž obce Tvarožná na Brněnsku vyvrcholily v sobotu odpoledne letošní vzpomínkové akce na Bitvu u Slavkova (2. prosince 1805). Jak mohlo vidět na 12 tisíc diváků, i tentokrát v ukázce tzv. bitvy tří císařů, která patří k největším na světě, slavně zvítězili Francouzi vedeni Napoleonem v podání amerického herce Marka Schneidera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitva u SlavkovaVideo: Reuters

 
Článek

Schneider na bitevní pole ke Slavkovu jezdí už několik let, podle odborníků je to jeden z nejlepších představitelů slavného vojevůdce. Nejen díky postavě, umění ovládat koně, hereckému projevu, ale i jeho vztahu k napoleonské historii.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Představitel Napoleona Mark Schneider létá na místo bitvy až z USA.

Letos se v bitevní ukázce od nadšenců v uniformách z napoleonských dob, která byla skutečným výsekem jedné části bitvy, jak ji popsali vojenští historici, předvedlo 1100 vojáků s puškami, děly a šedesáti koňmi.

Bitvu, kde dostal Napoleon „na frak“, připomíná památník u Waterloo

Cestování

Scénář navazoval na loňskou ukázku a zachycoval situaci, kdy Napoleonovi vojáci u Telnice napadli z týlu koaliční jednotky a zahnali je na ústup směrem na Hodonín.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ukázky bitvy u Slavkova se letos zúčastnilo více než 1000 bojovníků v dobových uniformách.

Mezi diváky byli znovu kadeti z pařížské vojenské akademie, kterým se průběh hodinové ukázky komentoval v jejich mateřštině.

„Z účasti, které napomáhá i počasí, jsou nadšeni. Pochvalují si, že mohou na vlastní oči vidět taktiku vojevůdce, o níž se na škole učí v dějinách,“ řekl Právu po skončení ukázky Miroslav Jandora ze společnosti Austerlitz, která několikadenní vzpomínkové akce a samotnou bitvu připravuje už 22 let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ukázky bitvy u Slavkova se letos zúčastnilo více než 1000 bojovníků v dobových uniformách.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ukázky bitvy u Slavkova se letos zúčastnilo více než 1000 bojovníků v dobových uniformách.

Podle organizátorů vše proběhlo podle plánů a nikomu se nic nestalo. Rekonstrukce bitvy byla letos přístupná návštěvníkům zdarma. Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje posílil své spoje, aby co nejvíce lidí mohlo nechat doma osobní auta. Policie podle mluvčí Alice Musilové nemusela řešit žádné mimořádné události.

Již 2000 přihlášek na příští rok

O účast v akci na bojišti je vždy mimořádný zájem mužů i žen z různých klubů vojenské historie z celého světa.

„Už nyní začínáme s přípravou příštího ročníku, v tuto chvíli registrujeme přes 2000 přihlášek. Příští rok bude půlkulaté výročí od události, tudíž počítáme, že se na bitevním poli utká asi dva a půl tisíce mužů, mezi kterými už bojuje i několik žen, a to převážně na hřbetech koní,“ popsal Jandora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V bitevním poli nechybí ani ženy, které doprovázely své bojující muže.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Občas jsou ženy i přímé účastnice střetu.

Bitva u Slavkova patří k hlavním střetnutím napoleonských válek a k nejslavnějším bitvám, jaké se kdy odehrály na českém území. Vojska se střetla 2. prosince 1805 v prostoru jihovýchodně od Brna a západně od Slavkova.

Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem drtivě porazila ruské vojsko cara Alexandra I. i rakouské oddíly císaře Františka I. Napoleonovo vedení bitvy patří podle expertů k mistrovským ukázkám taktiky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Hlavní soustředění vojáků i jejich koní bylo v obci Tvarožná, která se vždy v době výročí stává babylonem jazyků. Velí se však převážně německy, rusky a francouzsky.

Letošní napoleonský víkend zakončí nedělní pietní akt na Mohyle míru, kde lze uctít životy vojáků i civilních obyvatel, jichž se slavkovské krveprolití dotklo.

Reklama

Výběr článků

Načítám