Hlavní obsah

BIS: materiály proti lidovci Kasalovi jsou podvrh

Právo, ada, nig

Dostali poslanci pravé dokumenty, nebo podvrhy? Několik členů Sněmovny obdrželo v nedávných dnech poštou materiály, podle nichž měl lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal spolupracovat se sovětskou a ruskou vojenskou tajnou službou GRU.

Článek

Kauza nyní poputuje na stůl sněmovní komise pro dohled nad BIS, neboť je podezření, že dokumenty nesoucí označení Přísně tajné unikly z civilní kontrarozvědky.

"Informace se formálně velmi podobají materiálům zpracovaným BIS. Pokud jde o pravé materiály, pak byl porušen zákon. Jsou-li to falzifikáty, pak k žádnému porušení zákona nedošlo," odůvodnil Právu zájem o dokumenty šéf komise Jeroným Tejc (ČSSD).

Podle něho je otázkou, zda obviňující materiály nevypracoval někdo záměrně, zda nešlo o bývalého pracovníka tajné služby. Tomu podle něho napovídá fakt, že nesou datum 1992, kdy ještě existovala federace. Od té doby mnoho lidí ze služeb odešlo.

Je to ohřívaná polívka, říká BIS

Podle mluvčího BIS Jana Šuberta jde o stejné listiny, které již před čtyřmi lety zveřejnil bulvár. "Jde o nově ohřívanou starou polívku," komentoval jejich znovuobjevení mluvčí. Připustil, že vypadají velice věrohodně a profesionálně a to ukazuje na možné autorství některého z bývalých zaměstnanců služby.

"Naši analytici již tehdy dospěli k jednoznačnému přesvědčení, že jde o podvrh," uvedl. "Text má kompromitovat a poškodit osoby, které se pohybují ve veřejném životě. Nelze vyloučit, že ten materiál byl zpracován na objednávku," řekl Šubert a dodal, že mnozí ze zpravodajců po svém odchodu ze služby nabízeli své služby na zakázku a je možné, že právě takto zmíněný materiál vznikl.

"Obdobné senzační materiály o spolupráci politiků s KGB se čas od času objeví," podotkl.

Poslancům tentokrát poslal dokumenty znojemský podnikatel Zbyšek Dřevojan, který je hlasitým kritikem lidoveckých politiků. Nelíbí se mu jejich postoj ke kauze Čunek a napadl stížností zvolení senátora za KDU-ČSL Milana Špačka pro jeho údajnou spolupráci s StB.

Sedm lidí v sítích

Parlamentní kontrolní orgán zahájí prověřování z vlastní iniciativy. Jak řekl Tejc, pokud někdo očekává, že parlamentní šetření prokáže, že nikdo z uvedených sedmi lidí nespolupracoval či neměl kontakty se sovětskými či ruskými tajnými službami, pak se mýlí.

Vedle Kasala je uvedena ještě i exsenátorka Helena Rögnerová a dalších pět lidí, kteří se však ve vysoké politice neangažovali. "Pokud někdo chce očistit své jméno, pak se musí obrátit na soud, neboť samotný obsah sdělení není předmětem naší činnosti," dodal Tejc.

Na své jednání komise pozve šéfa BIS Jiřího Langa. "BIS se materiálem opět po létech zabývá a ředitel je připraven poskytnout poslancům informace, aby mohli objektivně případ posoudit," prohlásil Šubert.

Kasala se včera Právu nepodařilo sehnat. Již před čtyřmi roky označil dokumenty za podvrh, které jej mají záměrně poškodit. V MfD, která na případ nyní upozornila, je teď označil za "účelově vyrobené bláboly" a chce se bránit právní cestou. Soudil se již i s Bleskem, který dokumenty koncem roku 2003 zveřejnil poprvé. Svůj soud o omluvu a milión korun však před dvěma měsíci prohrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám