Hlavní obsah

Billboardy od dálnic vyžene až změna zákona

Právo, Jiří Novotný

Dostat všechny billboardy z blízkosti dálnic a rychlostních silnic se snaží změnou zákona o pozemních komunikacích poslanec Libor Ježek (ODS). Podle jeho návrhu by měly být nejpozději v roce 2012 všechny billboardy odstraněny, protože ohrožují bezpečnost silničního provozu.

Článek

„Je mi líto, že do květnových voleb už Sněmovna novelu projednat nestihne. Podporu mi ale vyjádřila řada poslanců. Ujistili mne, že pokud budou znovu zvoleni, zasadí se o to, aby se tato legislativní změna dostala na pořad už na podzim,“ řekl Právu Ježek.

Možnost výjimek napomáhá korupci

Nynější právní úprava je v platnosti od roku 2001. Stanovila sice, že reklamy se nesmějí umísťovat v 250metrovém ochranném pásmu podél dálnic, zákonodárci ovšem při jejím přijímání současně rozhodli, že 800 billboardů dostane výjimku.

To teď chce Ježek změnit a všechny výjimky novelou zrušit. U řady billboardů to ale půjde jen obtížně, protože jsou na ně uzavřeny platné smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

„Řada z billboardů, které dostaly výjimku, nemá přitom stále ještě instalována svodidla či jinou ochranu a jsou tak pro řidiče velmi nebezpečné. Billboardy jsou výhodný byznys, jenž by ale neměl dostávat přednost před lidským zdravím. Navíc se možností udělovat výjimky vytváří korupční prostředí,“ upozorňuje Ježek.

V minulých dnech se tento poslanec dopisem obrátil na generálního ředitele ŘSD Alfreda Brunclíka. „Požádal jsem ho, aby nečekal až na schválení novely a zajistil, že dosavadní smlouvy na billboardy nebudou před jejich vypršením prodlužovány,“ řekl Právu Ježek.

Experti se shodují, že reklamy podél dálnic a silnic skutečně odvádějí řidičovu pozornost. Přitom jen loni zahynulo v ČR při dopravních nehodách zaviněných tím, že se řidiči plně nevěnovali řízení, více než 200 lidí.

Trestní oznámení na úředníky

O zákaz billboardů podél dálnic a jejich výrazné omezení u silnic usiluje i nezisková organizace Acta non verba. Ta nyní podala trestní oznámení na úředníky ministerstva dopravy (MD) kvůli hromadné nehodě 14 aut na rychlostní silnici R7 z Prahy na Slaný. [celá zpráva]

Nehoda se stala 22. února a na čtyři hodiny zablokovala silnici R7. Na zledovatělé vozovce tehdy havarovalo auto, jehož řidička nezvládla řízení a narazila do billboardu. Následovala pak hromadná srážka.

Podle ředitele Acta non verba Vojtěcha Razimy jsou úředníci podezřelí ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se měli dopustit tím, že na zmíněné silnici povolili postavit billboard, jenž byl příčinou nehody.

„Myslíme si, že ten billboard tam není v souladu s platnou legislativou. Je totiž pouhé čtyři metry od okraje vozovky,“ uvedl v ČT Razim.

Ministerstvo dopravy s tím ovšem nesouhlasí. „Vše musí nejdříve došetřit policie a já jsem přesvědčen, že jestli o této věci bude jednal soud, rozhodne ve prospěch našeho ministerstva,“ prohlásil mluvčí MD Karel Hanzelka.

V řadě zemí zákaz

Umísťování billboardů u dálnic je zakázáno v řadě evropských zemí. Ve Španělsku, Finsku i Německu platí bezvýhradný zákaz reklamy dokonce podél všech komunikací.

Naopak v ČR stojí u dálnic a silnic nebývalé množství billboardů, z nichž nemálo bylo postaveno na černo. Často na místech, kde rozptylují řidiče. A ohrožují tak jejich životy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám