Hlavní obsah

Bill Gates přiletěl do Prahy

Právo, Novinky, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z nejbohatších mužů planety, zakladatel a předseda představenstva americké softwarové společnosti Microsoft Bill Gates přiletěl do Prahy. Jeho soukromý speciál přistál na ruzyňském letišti v úterý před 21. hodinou.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

V hotelu Hilton se ve středu zúčastní prestižního setkání vrcholných vládních představitelů evropských zemí a zástupců technologickým firem Microsoft Government Leaders Forum (GLF). Gates bude při své návštěvě Prahy jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Stanislavem Grossem.

Minulý rok se nejbohatší muž planety účastnil pražské konference o bezpečnosti informačních technologií Security Summit. Klaus tehdy domluvenou schůzku kvůli zahraniční cestě zrušil.

Konferenci v úterý zahájili výkonný ředitel Microsoftu pro Evropu, Blízký východ a Afriku Jean-Philippe Courtois a premiér Stanislav Gross. Účastníků fóra po celý den diskutovalo o znalostní společnosti, možnosti zapojení všech občanů, roli informačních technologií ve službách státu a vzdělávacích institucí.

eEurope 2010

Značnou pozornost mezi delegáty vzbudilo vystoupení komisařky EU pro informační společnost a média Viviany Redingové. Podle ní by Evropská komise měla v prvním pololetí letošního roku přijmout novou strategii rozvoje informačních technologií, která by měla do roku 2010 zvýšit konkurenceschopnost EU. V polovině roku by pak měl nový plán pod názvem eEurope 2010 schvalovat evropský parlament a v příštím roce strategii začlení do svých národních plánů členské státy Unie.

Redingová uvedla, že se nové technologie podílí na hospodářském růstu Evropy pouze čtyřiceti procenty, což je výrazně méně než v USA, kde je jejich podíl na růstu dvoutřetinový. "Ke zvýšení konkurenceschopnosti se Evropská unie musí více zaměřit na výzkum a rozvoj informačních technologií. Musí také do této oblasti více investovat a odbourat zbytečnou administrativu", řekla ve svém projevu Redingová.

Konference se účastní vedle vládních představitelů a zástupců partnerských počítačových firem i analytické společnosti, akademici, zástupci nadnárodních organizací včetně OSN nebo Světové banky a nestátní neziskové organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám