Hlavní obsah

Bílej Křeček jede tmou aneb Pozdvižení v Brně při nástupu nového ombudsmana

Právo, Novinky, mh, jas
Brno
Aktualizováno

Nový ombudsman Stanislav Křeček se ve čtvrtek ujal úřadu. Ještě před jeho příjezdem se v Brně před sídlem veřejného ochránce práv sešly desítky lidí - jeho stoupenci i odpůrci. Druzí jmenovaní Křečkovi vyčítají jeho výroky a zejména to, že podle nich popírá smysl úřadu ombudsmana. Aktivisté se mu neúspěšně pokusili zabránit ve vstupu do úřadu, asistovat musela policie.

Na Křečka čekali před úřadem ombudsmana příznivci i odpůrci, aktivisté mu bránili v průchoduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Žádám organizátory této akce, aby vyklidili vstup do budovy. V opačném případě zasáhne policie,“ vyzýval opakovaně Křečkovy odpůrce, kteří blokovali schodiště do budovy, přítomný tajemník městské části Brno-střed Petr Štika.

Policie následně uvolnila vstup do budovy. Podle informací ČTK mělo být v souvislosti s incidentem zadrženo sedm lidí.

„Nevidím důvod, proč bych měl nějakým způsobem ustupovat lidem, kteří mi bránili ve vstupu do budovy, nebo proč bych měl používat nějaký jiný vchod. Nemám nic proti tomu, aby lidé vyjadřovali svůj svobodný názor. Ale takto? To bychom se mohli brzo dočkat, že zablokují vchod do Sněmovny či na Hrad,” reagoval Křeček před novináři bezprostředně poté, co za asistence policie přišel do své kanceláře.

Reakce Stanislava Křečka na protest před úřadem ombudsmanaVideo: Miroslav Homola, Právo

Na Křečka už desítky minut před jeho příjezdem čekalo před úřadem několik lidí vyzbrojených transparenty oceňujícími jeho zvolení.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté vytlačují demonstranty, kteří se pokusili zabránit ve vstupu do úřadu ombudsmana novému ochránci práv.

Odpůrců nového veřejného ochránce práv se sešlo o něco více a i oni si přinesli transparenty. Poukazovali na nich například na Křečkovy výroky na adresu menšin.

Křeček: Úřad ombudsmana chci zbavit aktivismu

Domácí

„Ochránce ‚utlačované‘ většiny tady nechceme,” stálo třeba na jednom z transparentů. Další transparent hlásal „bílej Křeček jede tmou” - parafrázoval tak píseň skupiny Orlík spojovanou na počátku 90. let minulého století se skinheadským hnutím.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stoupenci nově zvoleného ombudsmana

Křeček, který v úřadu vystřídal Annu Šabatovou, ve středu složil slib do rukou místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury (SPD). Bude čtvrtým ombudsmanem po Šabatové, Pavlu Varvařovském a Otakaru Motejlovi.

Nový ombudsman Křeček složil slib do rukou Okamury

Domácí

Křečka, kterého na funkci navrhl prezident Miloš Zeman, zvolili poslanci minulý týden, v tajné volbě zvítězil nad vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva Vítem Alexandrem Schormem, kterého navrhl Senát.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Odpůrci nově zvoleného ombudsmana

Křeček po složení slibu avizoval, že nechystá v úřadu dramatické změny, nicméně hodlá některé věci dělat jinak než jeho předchůdkyně. Ta mu ve čtvrtek agendu úřadu předala.

„Předání“ funkce a kanceláře bylo ryze formální a trvalo sotva pár vteřin. „Nyní se se zástupkyní ombudsmana seznámím s nejdůležitějšími úkoly a poté začne běžná práce,“ poznamenal Křeček.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Nový ombudsman Stanislav Křeček přebírá agendu veřejného ochránce práv od své předchůdkyně Anny Šabatové.

Anketa

Věříte, že bude Stanislav Křeček dobrým ombudsmanem?
Ano
46,3 %
Ne
38,4 %
Uvidíme
7,8 %
Je mi to jedno
7,5 %
Celkem hlasovalo 35234 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám