Hlavní obsah

Bezpartijní na kandidátkách: Vábničky i z nouze ctnost

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany měly na přípravu kandidátek pro předčasné volby doslova šibeniční termín. Hon na lidi vypukl zejména v menších stranách. Zájem byl především o známé tváře sportu, kultury či lékaře, tedy o lidi, kteří mohou jako vábničky přilákat voliče. A to bez ohledu na stranickou příslušnost.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Nestraníci na kandidátkách – zleva Felix Slováček kandiduje za SPOZ, Jaroslav Zavadil za ČSSD a Daniel Hůlka také za SPOZ

Článek

Výsledkem je 2034 kandidátů-nestraníků. Tedy více než třetina kandidátů všech stran a hnutí, které se budou o přízeň voličů ucházet. Celkem kandiduje 5908 lidí.

Tak například Okamurův Úsvit má na svých vlastních šest stranických kandidátů 308 bezpartijních a v Karlovarském kraji je jejich kompletní kandidátka složená z nestraníků.

Obdobně je na tom hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. Na jejich kandidátkách je pouze ona členkou této strany, 171 dalších kandidátů stojí mimo jakékoli strany. Zbytek pak doplňují členové menších stran.

„U spousty bezpartijních by se u nás dalo dosadit: ODS. Jsou to lidé, kteří tuto stranu opustili a s námi jsou kvůli – ať to zní vznešeně – našim myšlenkám a politice,“ vysvětlila Právu Bobošíková.

„Říkají jako my: chceme korunu, a ne euro, nechceme diktát Bruselu, podporujeme Václava Klause kvůli jeho eurorealistické politice,“ dodala Bobošíková, která je dosud jedinou členkou strany Hlavu vzhůru, jež vznikla těsně před volbami z bývalé Politiky 21.

ODS i soc. demokraté nasadili osvědčené

Babišovo ANO se spolehlo více na své členy – na 246 příslušníků této strany připadá 86 bezpartijních kandidátů. Obdobný poměr 248:81 nabídla Strana zelených. Také lidovci sázeli spíše na své členy. Postavili jich 280 a doplnili je 57 nestraníky.

Nejméně nestraníků na své seznamy pustili občanští a sociální demokraté: ODS má pouze tři, ČSSD šest. Oba šéfové stran, úřadující předseda ODS Martin Kuba i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, to vysvětlují shodně: Jsme strana s velkou členskou základnou, máme kde vybírat.

„Tím se zásadně lišíme od ad hoc uskupení, za která kandiduje kdekdo. Je přirozené, že saháme mezi své členy, kteří dlouhodobě pracují na komunální, krajské a poté i parlamentní úrovni,“ tvrdí Kuba jako předseda strany s 21 500 členů.

Sobotka argumentuje podobně: „Máme 22 tisíc členů a trvalou personální práci. Chápu, že strany, které mají 500 členů a dávají kandidátky dohromady pár dní před volbami, berou, co jim přijde pod ruku,“ řekl Právu.

Mezi lídry obou stran se objevili i nestraníci, známá jména, která by měla působit jako vábnička na voliče. Na jižní Moravě vede kandidátku ODS exministr školství a politolog Petr Fiala. Soc. dem. nasadila jako jedničku v Praze odborového předáka Jaroslava Zavadila a na Vysočině hejtmana Jiřího Běhounka.

Kuba i Sobotka se takovému hodnocení brání. Podle Sobotky spolupracují Zavadil i Běhounek se soc. dem. již delší dobu, a tak je logické, že jim strana nabídla pozice na kandidátce. „S ČMKOS jsme bojovali proti pravicovým reformám,“ připomněl Sobotka spojení s odbory.

Fiala i Hůlka a Slováček

„Petr Fiala není vábnička. Byl za nás ministrem školství a je to člověk, který má dlouhodobě pravicové konzervativní názory. Byl bych rád, kdyby takoví lidé do ODS přicházeli,“ řekl Právu Kuba. Připustil však, že pokud by takoví lidé přicházeli až těsně před volbami, pak by takové hodnocení mohlo být na místě.

„My nechceme sahat po mediálně líbivých tvářích, jak to dělají některé strany, a dávají tam zpěváky nebo osobnosti, které se v politice nikdy neprofilovaly,“ dodal Kuba.

Touto cestou šly především menší strany. Zpěvák Daniel Hůlka vede kandidátku zemanovců na Královéhradecku, bývalý fotbalista Jan Nezmar na Liberecku.

Záda mu tu z pátého místa kryje muzikant Felix Slováček. Na Vysočině nabídce SPOZ kývl fotbalový trenér František Komňacký a obsadil třetí příčku.

Místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš je přesvědčen, že je to výsledek otevřenosti jejich kandidátek nestraníkům.

„Odborníci nemusejí být vždy straníci. Je důležité, aby byli profesionálové. Daniel Hůlka se v kultuře pohybuje celý život a zná ji z jiné stránky než jen z tabulek a čísel jako někteří lidé, kteří se za odborníky prohlašují. Kultura má dvě stránky, i tu reálnou. Ať rozhodnou voliči, zda známé osobnosti, které nabízíme, jsou i odborníky,“ řekl Právu Kruliš.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Připustil, že známá jména mohou zabrat, ale doufá, že lidé budou volit hlavně podle programu. Hůlka se ovšem proslavil i tím, že si v show Jana Krause nevzpomněl na přesné jméno Strany práv občanů – zemanovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám